Auto

Mutare de proporţii uriaşe pe piaţa imobiliară: Cea mai mare companie din România va reuni într-un nou sediu din Bucureşti toate operaţiunile

Mutare de proporţii uriaşe pe piaţa imobiliară: Cea...

Autor: Bogdan Alecu

24.05.2016, 00:08 11809

Grupul Renault, care rulează afaceri de peste 4,5 miliarde de euro în România, are în proiect un sediu unic pentru Bucureşti, cu o suprafaţă de 40.000 de metri pătraţi. Decizia se va lua în două luni.

Groupe Renault Româ­nia, care reuneş­te pe plan local întregul lanţ de activitate, de la proiec­tarea automo­bi­lelor la producţie de maşini, motoare, cutii de viteze, vânzare şi centru lo­gistic, caută un nou sediu pentru a reuni toate birourile sale din Capitală într-o singură locaţie. 

Grupul rulează în România afaceri de peste 4,5 miliarde de euro, dintre care Automobile Dacia repre­zintă 4,3 miliarde de euro la nivelul anului 2015. 

Topul celor mai bune oraşe în care să locuieşti. Din top 10, şase sunt europene

Potrivit unor informaţii din piaţă, grupul francez trebuie să ia o decizie în cel mult două luni cu privire la clă­direa unde se vor muta în Bucureşti, clă­dire construită de la zero pentru companie. 

Pe masa Renault sunt două oferte, una de la omul de afaceri Simon Roth, care vizează construcţia unui nou pro­iect pe B-dul Preciziei, în Militari, aproa­pe de sediul central actual, iar o a doua din partea lui Liviu Tudor, cel mai mare proprietar român de birouri, care deţine proiectul West Gate din vestul Capitalei unde îşi au deja birourile cei de la Renault. 

„Există un proiect de sediu unic al Renault în Bucureşti, care este în stu­diu, încă neconfirmat. În prezent avem pes­te 28.500 mp închiriaţi în cele două se­dii principale, North Gate în Pipera şi West Gate în Militari“, au spus repre­zentanţii Group Renault Ro­mânia. Tot în Bucureşti Renault mai are închiriat în centrul Capitalei o vilă unde îşi are sediul centrul de design. 

Cele mai impresionante fotografii cu armata Coreei de Nord

Miza discuţiilor o reprezintă închi­rie­rea unei clădiri de aproape 40.000 mp, care ar genera venituri anuale de peste 6,2 mil. euro din chirii, luând în calcul un preţ de 13 euro metrul pătrat pe lună. 

Simon Roth este un om de afaceri de origine israeliană şi fondator al companiei Ganel Real Estate, care a construit mai multe centre logistice pe care le-a închiriat către Renault, cum este cel de la Oarja din apropiere de Piteşti. 

În Europa Centrală şi de Est a investit în Ungaria începâd cu anul 1997, unde a dezvoltat un centru co­mercial de 40.000 mp şi unul de birouri de 20.000 mp. 

Până în 2003 a dezvoltat în total 26 de proiecte imobiliare, printre care două malluri, patru hoteluri, şase clădiri de birouri, un centru de logistică pentru Geodis. Tot compania condusă de Simon Roth a construit un centru de logistică pentru Alianţa Renault Nissan la Gyor, în Ungaria. 

Cum arătau personajele din Game of Thrones înainte să joace în serial

Liviu Tudor, prin compania imobiliară Genesis Deve­lopment, a semnat o extindere a contractului de închiriere cu Société Générale European Business Services până în 2021. În prezent, SG EBS - deţinut de grupul bancar multinaţional de origine franceză Société Générale - utilizează 7.600 mp de birouri în West Gate. 

Este cea de-a patra extindere şi conso­lidare consecutivă din portofoliul Genesis Development, după extinderile şi prelungirile Hewlett-Packard, Yokogawa şi Infineon din Novo Park, care totalizează aproximativ 35.000 mp de birouri. Genesis Development deţine parcurile West Gate şi Novo Park, având astfel în portofoliu 150.000 mp de birouri clasa A.

Valoarea tranzacţiilor imobiliare s-a ridicat la 180 mil. euro în primul trimestru din acest an, în creştere cu 30% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, peste jumătate, adică 96 mil. euro, reprezentând vânzări de proiecte de birouri din Bu­cureşti, potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară JLL. 

Cum arată cea mai frumoasă plajă din lume: Stiniva din Croaţia. Este un paradis aproape de România

Cele mai mari tranzacţii cu birouri din Bucureşti de anul acesta au vizat închirierea a peste 20.000 mp de către BCR în clădirea The Bridge a celor de la Forte Partners, alături de prelungirea contractului de către cei de la Telekom în clădirea City Gate din Piaţa Presei. 

JLL a reprezentat Logicor la preluarea portofoliului Immofinanz de proiecte logistice şi industriale din România, într-o tranzacţie care a implicat şi active din Germania şi Ungaria. Tranzacţia Logicor-Immofinanz este una dintre cele mai mari încheiate în primul trimestru. Alte achiziţii importante au fost preluarea integrală de la fondul Bluehouse a proiectului de birouri City Gate de către GTC şi achiziţia de către Alpha Bank a clădirii de birouri Cubic Center, deţinută de Adval Asset Management.

Randamentele prime pe piaţa locală s-au redus în primul trimestru cu 25 puncte de bază şi se situează la 7,5% pe piaţa de birouri şi la 9% pentru proiectele industriale, conform datelor JLL. 

Un muzeu în aer liber din România, considerat cel mai frumos din Europa

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO