Auto

Nicolae Sorescu, director general al Rădăcini: Acum pe piaţă auto se vând doar Euro 1 şi 2

Nicolae Sorescu, director general al Rădăcini: Acum pe...

Autor: Bogdan Alecu

20.04.2013, 18:21 1507

La nivelul lunii martie, când a intrat în vigoare timbrul de mediu, înlocuind taxa de poluare, importurile de maşini second-hand au avansat cu 53%, la aproape 19.000 de maşini, în timp ce înmatriculările de maşini noi şi-au dublat ritmul de scădere comparativ cu februarie, la peste 30%, atingând un nivel de puţin peste 3.300 de unităţi.

 În ceea ce priveşte reînmatriculările, adică maşinile la mâna a doua comercializate pe piaţa internă, piaţa acestora a scăzut cu aproape 40% în primul trimestru, la 48.400 de autoturisme, acest segment fiind cel mai afectat în acest an, în condiţiile în care atât timbrul de mediu, cât şi taxa de poluare s-au aplicat din acest an şi pentru maşinile înmatriculate în România şi pentru care nu a fost plătită taxa de poluare, cum sunt cele înregistrate înainte de 1 ianuarie 2007.

“Acum pe piaţă se mai vând doar Euro 1 şi 2, cele Euro 3 şi 4 nu prea se mai vând deloc. Cei care importă maşini din Vest imediat s-au reorientat către maşini cu taxă mică, iar cei care au cumpărat din România şi nu au plătit taxa acum sunt obligaţi să o achite sau nu o vând, iar statul nu încasează nimic“, a spus Nicolae Sorescu, directorul general al Rădăcini, companie care deţine dealeri ai mărcilor Opel, Chevrolet, Citroën, Mazda şi Honda. El a subliniat că statul ar trebui să urmeze exemplul Croaţiei, unde tranzacţiile cu maşini second-hand între persoane fizice sunt impozitate cu 5% din preţul de catalog al maşinilor, în condiţiile în care timbrul de mediu susţine mai mult importurile de maşini second-hand, şi nu piaţa autoturismelor noi.

Citiţi o analiză complexă despre înmatriculările de maşini noi şi vechi în primul trimestru al acestui an pe zfcorporate.ro

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO