Auto

Noi reguli pentru şoferii români: modul în care ne parcăm maşina ar putea fi schimbat radical

Noi reguli pentru şoferii români: modul în care ne...

Autor: Ana Maria Lazăr

11.01.2016, 15:31 4104

"Administratorul drumului public poate permite oprirea, staţionarea sau parcarea unui vehicul pe trotuar, parţial ori total, numai cu respectarea marcajului şi numai dacă rămâne liber cel puţin un culoar de minimum 2m lăţime înspre marginea opusă părţii carosabile, destinat circulaţiei pietonilor", potrivit proiectului de lege.

Iniţiativa legislativă, aflată în dezbatere publică pe site-ul Senatului, prevede că şoferii pot opri, staţiona sau parca maşinile pe trotuar dacă rămâne liber un culoar de cel puţin doi metri. Potrivit reglementărilor în vigoare, maşinile pot rămâne pe trotuar dacă rămâne liber un spaţiu de un metru.

Iniţiatorul consideră că acesta nu este suficient pentru persoanele cu handicap locomotor, pentru mamele cu copii în căruţ sau pentru intervenţiile pompierilor şi paramedicilor, dând exemplul incendiului din clubul Colectiv, unde nu s-ar fi putut acorda primul ajutor dacă maşinile ar fi fost parcate lângă clădire.

"Pe acest spaţiu pietonal de pe trotuare trebuie să fie posibilă deplasarea tărgilor cu răniţi însoţite de paramedici care acordă primul ajutor şi utilajelor pompierilor. Cum s-ar putea acorda primul ajutor într-un accident colectiv, ca cel din <<Colectiv>>, pe o stradă unde autovehiculele ar fi parcate lângă pereţii clădirilor?", se arată în expunerea de motive semnată de Todiraşcu.

După intrarea în vigoare a iniţiativei legislative, administratorii drumurilor publice vor fi obligaţi să marcheze locurile de parcare pe trotuar şi să supravegheze respectarea marcajelor pentru a asigura un spaţiu de cel puţin doi metri pentru pietoni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO