Auto

Noul ARO de România. Vedeţi aici prototipul unei autoutilitare 4X4 "Made in Romania" care va fi produsă într-o fabrică din Gura Humorului

O firmă românească vrea să construiască o fabrică de autoutilitare pentru fermieri la Gura Humorului

Foto: Ionel Ianco

Autor: Mediafax

29.03.2012, 19:21 79343

Firma Bucovina Vehicles, care îl are printre acţionari pe senatorul PDL Sorin Fodoreanu, intenţionează să construiască la Gura Humorului o fabrică de asamblare a unei autoutilitare 4x4 pentru fermieri.

Firma Bucovina Vehicles SA a depus, joi, o cerere de concesionare a 25 de hectare de teren în oraş cu acces la utilităţi, apă, canalizare, gaze naturale şi energie electrică.

Potrivit cererii depuse la Primăria Gura Humorului, firma intenţionează să construiască o fabrică de platforme auto multifuncţionale pentru fermieri, investiţia fiind de 104 milioane de euro şi va crea în prima fază 1701 locuri de muncă directe.

Senatorul PDL Sorin Fodoreanu, unul dintre acţionarii firmei, a declarat corespondentului MEDIAFAX că această autoutilitară multifuncţională este o invenţie a sa şi a inginerului Mihai Ciobanu combină elemente din aviaţie şi auto, precizând că prototipul a fost omologat şi este ţinut "sub cheie".

El a spus că autoutilitara este 4x4, cu platformă şi va fi destinată fermierilor întrucât permite ataşarea de diverse dispozitive agricole, dar şi pentru construcţii în munţi.

România e pe locul 2 în UE la producţia de porumb şi pe 5 la grâu

Sursa foto: OSIM

Fodoreanu a explicat că această maşină are o caroserie din tablă foarte uşoară, flexibilă, foarte rezistentă şi permite o greutate utilă mult mai mare decât la alte autovehicule de acest fel.

El a adăugat că a fost realizat un studiu de fezabilitate şi s-a proiectat întreaga fabrică cu o firmă din Cehia cu linie de asamblare, hale, piste de încercare, iar secţii de subansambluri, cum ar fi tapiţeria sau instalaţia electrică, ar putea fi construite la Câmpulung Moldovenesc şi Fălticeni.

Totodată, motorizarea ar putea fi asigurată de Ford, dar sunt luate în calcul şi alte firme pentru asigurarea unei transmisii 4x4.

Fodoreanu a mai spus că preconizează ca în primul an fabrica să producă 20.000 de autoutilitare, urmând ca în al patrulea an să ajungă la o producţie de 40.000 de maşini.

El a arătat că problema este legată de finanţare, fiind vorba de o investiţie greenfield.

Citiţi şi

Cine va câştiga această loterie va primi 18 mil. dolari în fiecare an, timp de trei decenii

El a menţionat că acest autovehicul este un produs de nişă, subliniind că îşi doreşte ca această investiţie să fie realizată cât mai curând, mai ales că va fi un parteneriat public-privat, lege pe care el a iniţiat-o.

Firma Bucovina Vehicles SA Suceava a fost înfiinţată în ianuarie 2011, având cinci acţionari, printre care inginerul Mihai Ciobanu, cu 29% din capital şi Sorin Fodoreanu, cu 28%. Sorin Fodoreanu, de profesie inginer de aviatie şi motoare de avion, este la primul mandat de parlamentar, din partea PDL. Potrivit declaraţiei de interese din iunie 2011, Fodoreanu este asociat la SC Cosmoplan Proiect Consult SRL Bucureşti şi la SC Event Plus SRL.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO