Auto

O aplicaţie pentru telefon care monitorizează calitatea drumurilor a fost lansată la Galaţi

O aplicaţie pentru telefon care monitorizează calitatea...

Autor: Petre Mazilu, Mediafax

12.12.2017, 15:14 253

Informaţiile vor ajunge ulterior într-un server, unde vor fi analizate de specialişti şi de reprezentanţii autorităţilor care administrează reţelele de drumuri, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Aplicaţia numită ”SmartRoadSense” a fost realizată în colaborare cu specialişti de la mai multe universităţi şi asociaţii din Europa. Programul a fost lansat, marţi, la Galaţi, iar profesorii coordonatori au anunţat că aplicaţia va fi uşor de utilizat.

Datele vor fi colectate de un software în timp real cu ajutorul vibraţiilor produse de deplasarea maşinilor pe reţeaua de drumuri. Ulterior, informaţiile colectate de utilizatori vor ajunge într-un server aflat în Italia.

”Dorim să implicăm publicul, cetăţenii să contribuie la sustenabilitatea drumurilor. Aşa că luăm avantajul telefoanelor inteligente care conţin diferiţi senzori cum este accelerometrul şi pot simţi vibraţiile maşinii, iar în acest fel putem înregistra date despre drumuri. Datele sunt colectatate, sunt adunate într-un server şi sunt calculate şi studiate pentru a îmbunătăţi infrastructura şoselelor. Serverul este acum în Italia, este printr-un sistem cloud şi este deţinut de o instituţie publică. Aplicaţia este gratuită. Informaţiile sunt deschise pentru toată lumea, poate să le acceseze orice cetăţean, sunt deschise publicului, precum şi instituţiilor publice”, a declarat unul dintre coordonatorii proiectului, profesorul de la Universitatea Urbino din Italia, Alessandro Bogliolo.

Aplicaţia se adresează în special autorităţilor care administrează reţelele de drumuri. Deşi au fost invitaţi la ceremonia de la universitatea gălăţeană, reprezentanţii instituţiilor nu au participat la lansarea aplicaţiei.

”Este un fapt unic în cadrul universităţii noastre, sperăm că, în sfârşit, o aplicaţie de cercetare va avea finalitate, mai ales pentru monitorizarea stării drumurilor, cel puţin din oraşul Galaţi, dacă nu şi din judeţ. Colaboratorii universităţii gălăţene, atât cei din Italia, cât şi ceilalţi membri ai proiectului, au înştiinţat primăriile din judeţul Galaţi. Primăriile au fost invitate să participe la acest eveniment şi sperăm că vom începe o colaboare prin punerea în aplicare a acestei aplicaţii. Momentan niciun reprezentant al primăriilor invitate nu este prezent din diverse motive", a declarat conferenţiarul universitar de la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, Ciprian Vlad.

Iniţiatorii proiectului spun că prin aplicarea unui sistem de monitorizare a structurilor rutiere pot fi gândite strategii eficiente privind întreţinerea şi refacerea străzilor. Aplicaţia este cu atât mai importantă cu cât bugetul alocat administraţiilor este mult sub cel necesar menţinerii reţelei la anumite standarde tehnice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO