Auto

O nouă tehnologie ar putea revoluţiona transportul de marfă cu TIR-ul. VIDEO

O nouă tehnologie ar putea revoluţiona transportul de...

Autor: Luciana Georgescu

23.07.2014, 10:41 4688

Peloton Technology, o companie din Silicon Valley, a pus la punct un sistem de comunicare între vehicule, care ar putea revoluţiona modul rutier de transport al mărfurilor, prin creşterea siguranţei şi reducerea costurilor, scrie Bloomberg.

“Dezvoltăm un sistem care să îmbunătăţească siguranţa şi eficienţa camioanelor prin folosirea unor senzori avansaţi”, a declarat pentru Bloomberg, Josh Switkes, CEO-ul Peloton Technology.

Noua tehnologie presupune folosirea unui sistem de comunicaţii prin senzori care face legătura între două camioane. Camionul din faţă este dotat cu un senzor care poate intercepta orice fel de obstacole la o distanţă de aproape 250 de metri, urmând ca frânele să fie acţionate automat pentru ambele camioane.

“Un şofer reacţionează într-un interval de 1-2 secunde, în timp ce senzorii de la nivelul camioanelor au nevoie doar de o sutime de secundă”, a mai spus Switkes.

Experinţa şoferilor a rămas aproape neschimbată, Peloton Technology amplasând un singur ecran deasupra parbrizului, astfel încât şoferul camionul să poată vedea imaginea din camionul din spate, astfel încât să poată activa sau dezactiva sistemul în funcţie de situaţie.

CEO-ul start-upului din Silicon Valley a menţionat că noua tehnologie va contribui la o reducere a costurilor cu combustibilul de până la 10%, o sumă consistentă din moment ce firmele de transporturi din SUA cheltuie anual aproape 100.000 de dolari/camion numai pe combustibil.

“Eficienţa sistemului poate fi explicată de aerodinamica vehiculelor – prin parcurgerea traseului la distanţă mică între cele două camioane, rezistenţa la aer este redusă, deci cantitatea de combustibil folosită de fiecare dintre ele va fi mai mică”

Sistemul a fost deja testat pe distanţe de peste 15.000 de kilometri, iar camioanele care vor fi dotate cu acest sistem vor apărea pe piaţă începând cu 2015.

Industria transportului de mărfuri cu camionul reprezintă 70% din totalul transporturilor de mărfuri din SUA, fiind estimată la circa 650 de miliarde de dolari. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO