Auto

Piaţa auto: în Sălaj nu s-a vândut nicio maşină nouă de la începutul anului, în Mehedinţi doar una

Autor: Bogdan Alecu

10.07.2014, 00:05 13170
Din cele 42 de judeţe din România, fără a lua în calcul Ilfovul, 32 au înregistrat creşteri ale vânzărilor de maşini, două au stagnat şi şapte au raportat scăderi.
 
Vânzările de maşini noi au înregistrat creş­teri puternice în primele cinci luni ale aces­tui an în judeţele sărace ale ţării, precum Vaslui, Covasna, Teleorman sau Botoşani, în timp ce în judeţele mai dezvoltate precum Si­biu, Constanţa sau Cluj vânzările au scăzut sau au crescut cu valori sub media pieţei locale.
 
Cea mai mare creştere a vânzărilor de maşini noi s-a înregistrat în intervalul ianuarie-mai în judeţul Călăraşi, de la 37 de maşini în 2013 la 159 în acest an. De asemenea, în judeţul Botoşani vânzările s-au dublat în acest an la aproape 50 de maşini noi, la fel şi în Gorj unde s-a ajuns la 128 de maşini, în urcare cu 80%. Campioane la creştere, judeţele în care economia abia respiră înregistrează însă vânzări de maşini cât face un dealer din Bucureşti într-o lună. În Botoşani, spre exemplu, unde s-au vândut de la începutul anului 50 de maşini noi, doar unu din opt locuitori din judeţ are un loc de muncă, în timp ce numărul pensionarilor este cu 50% mai mare decât al salariaţilor, iar cifra de afaceri totală a companiilor a fost de numai 1,1 mld. euro în 2012, cât face reţeaua de hipermarketuri Carrefour. Investiţiile străine pot fi numărate pe degete.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO