Auto

Piaţa auto şi-a revenit: Valoarea maşinilor puse la vânzare pe platforma Autovit.ro a atins 1,65 mld. euro în S1/2021, plus 40%

Piaţa auto şi-a revenit: Valoarea maşinilor puse la...

Autor: Cristina Bellu

21.07.2021, 12:10 235

Piaţa auto din România arată o revenire spectaculoasă, nu doar prin prisma cifrelor şi volumelor tranzacţionate, ci şi prin constanţa evoluţiei înregistrate la finalul anului trecut şi în prima jumătate din 2021, notează o analiză a Autovit.ro, cea mai mare platformă auto online.

Astfel, valoarea maşinilor puse la vânzare pe Autovit.ro a atins 1,65 miliarde euro în S1/2021, echivalentul unei creşteri de 40% faţă de perioada similară a anului trecut. De asemenea, numărul anunţurilor a fost mai mare cu 27% comparativ cu primele şase luni ale anului anterior, ajungând la peste 124.000 anunţuri auto, nivel similar înregistrat în 2019.

“Luna care a înregistrat cea mai vizibilă creştere a fost luna martie, numărul utilizatorilor depăşind 3,5 milioane pe platforma noastră. Cu toate acestea, ne aşteptăm în perioada următoare la o stagnare a pieţei din cauza problemelor de producţie ale maşinilor noi.”, spune Andrei Dumuţa, General Manager Autovit.ro

Mărcile auto cu cele mai multe oferte pe Autovit.ro au fost Volkswagen, BMW, Mercedes şi Audi, acestea obţinând şi cele mai multe vizualizări în site. În ceea ce priveşte modelele, Volkswagen are cele mai multe anunţuri postate, cu modelele Passat şi Golf, urmat de Audi A4, BMW Seria 3 şi Skoda Octavia.

În primele şase luni, reînmatriculările (tranzacţii cu maşini second-hand pe plan intern) au înregistrat un nou record şi au salvat piaţa auto din România, înregistrând o creştere de 41% faţă de jumătatea anului trecut -  echivalentul a 100.000 de unităţi. Martie a fost cea mai bună lună de când există statistici, cu aproape 64.000 de maşini tranzacţionate şi chiar şi cea mai slabă lună a adus volume mari de maşini tranzacţionate (iunie, cu peste 51.000 de maşini).

Totalul de aproape 335.000 de unităţi este unul destul de mare pentru această jumătate de an,  ceea ce poate face posibilă stabilirea unui nou record anual. Până acum, 2019 a fost cel mai bun an pentru reînmatriculări, cu 625.000 de maşini. Cifrele au crescut şi datorită celor care au început să evite mijloacele de transport în comun pentru a reduce riscurile de infectare cu noul coronavirus şi au decis să-şi ia maşină, deşi înainte de pandemie nu considerau esenţială această achiziţie.

Piaţa maşinilor second-hand din import a crescut cu 10% în primul semestru faţă de anul trecut, la aproape 200.000 de unităţi tranzacţionate. Cea mai bună lună a fost martie, cu peste 36.000 de maşini vândute, dar pragul de 30.000 a fost depăşit în fiecare din cele 6 luni ale începutului de an. Cea mai mare creştere faţă de anul trecut a fost în aprilie: plus 70%.

În ceea ce priveşte piaţa maşinilor noi, acesta a scăzut cu 4% în prima parte a lui 2021, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cea mai bună lună a fost iunie, cu aproape 12.000 de unităţi vândute, datorită programului Rabla.

Cea mai slabă lună pentru piaţa maşinilor noi a fost ianuarie, cu doar 6.000 de unităţi tranzacţionate. Complet diferit faţă de luna ianuarie a anului trecut, care înregistra 12.489 de maşini noi vândute pe piaţa internă. A fost una dintre cele mai bune perioade, pentru că odată cu instituirea stării de urgenţă şi a restricţiilor, piaţa auto din România scădea drastic, înregistrând în aprilie 2020 doar 4321 de maşini noi vândute.

Analiza Autovit.ro inidică o creştere a numărului maşinilor noi înmatriculate în lunile de vară în contextul în care  vor fi resimţite efectele programului Rabla. Astfel, anul se va încheia cu mai mult de 110.000 de maşini noi înmatriculate şi va fi cel mai bun an pentru maşinile pur-electrice, cu un total ce ar trebui să depăşească 3.000 de unităţi.

În ceea ce priveşte piaţa maşinilor second-hand din import, acesta are toate şansele să depăşească totalul din 2020, respectiv 381.000 de unităţi.

“Tranzacţiile cu maşini second-hand pe plan intern au avut cel mai bun semestru de până acum, iar 335.000 este un total deosebit de ridicat ce poate face posibilă stabilirea unui nou record anual. Până acum, 2019 a fost cel mai bun an pentru reînmatriculări, cu 625.000 de maşini. Cifrele au fost mari şi datorită celor care, de teama infectării, au decis să-şi ia maşină, deşi înainte de pandemie nu considerau esenţială această achiziţie”, menţionează analiza Autovit.ro.

Aceasta mai arată că a crescut interesul publicului faţă de programul Rabla, la care prima de casare a urcat de la 6.500, la 7.500 lei, iar bugetul s-a dublat la Rabla Plus şi a crescut cu 35 milioane lei la Rabla Clasic. Se menţine ecobonusul de 45.000 de lei pentru cei care cumpără maşini 100% electrice, printre cele mai ridicate din Europa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO