Auto

Preşedintele ACAROM: Creşterea exporturilor din industria auto de anul viitor se bazează pe activitatea Dacia

Autor: Cristina Cuncea

19.12.2011, 18:35 210

Exporturile de automobile şi componente auto vor creşte anul viitor la 11 miliarde de euro, de la 10,3 miliarde euro în acest an, o contribuţie importantă urmând revină grupului Renault în România, a declarat luni, Constantin Stroe, preşedintele ACAROM.

"Deşi este riscant să facem o prognoză pentru anul viitor, având în vedere situaţia economică externă, cred totuşi că exporturile de maşini şi de componente auto vor ajunge la 11 milarde de euro în 2012. Îmi bazez estimarea în primul rând pe activitatea de la Dacia, având în vedere că 82% din portofoliul de contracte sunt deja semnate. Vom lansa un nou automobil, vom pune în funcţiune o nouă fabrică de motorae şi o nouă capacitate de cutii de viteze. Producţia ultimilor două unităţi va merge în proporţie de 50% la export", a spus Stroe, preşedintele Asociaţiei

Constructorilor de Automobile din România (ACAROM) şi vicepreşedinte Automobile Dacia.

El a adăugat că şi Ford ar putea să contribuie la creşterea exportului în sectorul de profil, precum şi producătorii de componente auto.

În acest an contribuţia industriei auto la export a fost de 10,33 miliarde de euro, din care 3,3 miliarde de euro reprezintă comerţul cu maşini şi 7 miliarde euro cel de componente auto, a mai spus Stroe, prezent la un seminar organizat de Asociaţia Naţională a Exportatorilor şi Importatorilor din România.

Începând cu anul viitor, la fabrica Dacia de la Mioveni va intra în producţie a doua generaţie a modelului Logan.

De asemenea, în prima parte a anului viitor, la uzina Ford de la Craiova vor fi produse primele unităţi de serie a noului monovolum de clasă mică B-Max, care va fi fabricat exclusiv în România.

ANEIR estimează pentru acest an exporturi de 45 de miliarde de euro, în creştere cu 20%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO