Auto

Primăria Braşov a montat prize pentru încărcarea maşinilor electrice

Primăria Braşov a montat prize pentru încărcarea...

Autor: Laurentiu Cotu

22.10.2014, 17:22 359

Primăria Braşov a demarat un program pilot pentru montarea în parcările publice din municipiu a unor prize de încărcare destinate vehiculelor electrice şi hibrid, în cadrul proiectului european de modernizare integrată a sistemelor de iluminat public, în valoare de aproximativ 11 mil. lei (2,5 mil. euro). Prima astfel de priză a fost montată pe un stâlp din parcarea parcul central Braşov, utilizând infrastructura de iluminat public.

’’Noul sistem de telegestiune a iluminatului public din Braşov, pe care-l implementăm în această perioadă, permite o serie de facilităţi, iar una dintre acestea este de a crea posibilitatea cetăţenilor, care deţin maşini electrice sau hibrid, să le încarce de la sistemul de iluminat public. Braşovul devine unul dintre primele oraşe din Europa în care este posibilă încărcarea vehiculelor direct din reţeaua de iluminat public’’, a declarat George Scripcaru, primarul Braşovului.

Tehnologia implementată prin proiectul “Modernizarea integrată a sistemelor de iluminat public şi creşterea siguranţei publice din municipiul Braşov” permite o conectare facilă a încărcătoarelor vehiculelor electrice direct la prizele montate pe stâlpii de iluminat public, precum şi utilizarea a diferite metode de plată (prepay, postpay sau alte variante). Reprezentanţii primăriei Braşov, spun că, pentru început, în cadrul proiectului-pilot vor fi funcţionale trei prize, ce vor fi montate în zona centrului vechi, iar utilizarea acestora, în primele 6 luni, va fi gratuită, în baza unui SMS, care va activa fluxul de curent pentru o durată de trei ore. Dacă timpul de încărcare este insuficient, utilizatorul va trebui să trimită din nou un SMS de activare.

În cadrul aceluiaşi proiect, în prima parte a anului 2015, folosind ca infrastructură electrică tot reţeaua de iluminat public, vor fi instalate 42 de camere video de supraveghere şi 42 de butoane de panică, conectate la dispeceratul integrat al primăriei Braşov. În viitor, municipalitatea are în vedere utilizarea structurii de iluminat public modernizate prin proiectul de telegestiune şi pentru implementarea altor aplicaţii de interes, cum ar fi sisteme de senzori de mediu şi poluare, hotspoturi WiFi şi dispozitive de gestiune a parcărilor.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO