Auto

Producţia Dacia începe să scadă pe fondul finalizării „Rabla“

Autor: Bogdan Alecu

29.11.2010, 23:43 58

Automobile Dacia, cel mai mare constructor de pe piaţa locală, aînregistrat în luna octombrie cea de-a treia scădere consecutivă aproducţiei din ultimii doi ani, de 1,5% potrivit statisticilorAsociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA),în timp ce în septembrie declinul a fost de 1,4%, iar în iulie de1,3%.

Potrivit oficialilor Dacia declinul de sub 2% reprezintă ovariaţie normală a producţiei, în funcţie de zilele lucrătoare,acesta reprezentând ca volum sub 1.000 de maşini, adică jumătatedin producţia dintr-o singură zi. Totodată, uzina de la Mioveni aînregistrat anul acesta o creştere constantă a producţiei, până înluna iunie, înregistrând un avans cuprins între 1% în aprilie şi174% în ianuarie.

În luna octombrie, pentru a reduce timpul de aşteptare, cadenţade producţie a lui Duster a urcat la 540 de maşini pe zi, adicăaproape de nivelul de 13.000 de maşini pe lună, în timp ceproducţia lui Sandero a scăzut, potrivit datelor furnizate deAutomobile Dacia. Modelul de clasă mică al constructorului autohtona înregistrat o reducere a producţiei, la 320 de maşini pe zi,adică aproape jumătate din cea a lui Duster, echivalentul a 7.600de unităţi pe lună.

Scăderea producţiei vine în contextul în care cadenţa lunară alui Sandero, care până în vara acestui an era modelul cu cea maimare producţie şi cele mai mari exporturi, a înregistrat un declinde peste 40% faţă de perioada similară a anului trecut începând culuna iulie.

"Avem o piaţă foarte bună pentru Duster, care acum deţineaproximativ 40% din totalul vânzărilor noastre, la egalitate cuSandero. Până la finele acestui an ne aşteptăm ca SUV-ul sădepăşească modelul de clasă mică, în condiţiile în care programelede casare şi cel prin care se acordă o subvenţie de 2.000 de europentru automobilele pe GPL (gaz petrolier lichefiat - n.red.) seapropie de final", a spus reprezentantul dealerului Renault PantinGragroup din Paris, care comercializează atât marca franceză, câtşi Dacia. În condiţiile în care pentru Duster sunt deja în derulare80.000 de comenzi la nivel european, francezii aşteaptă în prezentşase luni pentru livrarea unui SUV asamblat la Mioveni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO