Auto

Producţia scade, motoarele se mută, iar Ford are planuri ce se vor concretiza peste trei ani

Producţia scade, motoarele se mută, iar Ford are...

Autor: Bogdan Alecu

24.03.2015, 00:06 451
Ford a produs în februarie doar 3.800 de maşini la Craiova, în scădere cu 34% faţă de aceeaşi lună din 2014 şi cel mai scă­zut nivel lunar din ultimele patru luni. Pe medie, producţia Ford din ultimele şase luni nu a depăşit 4.200 de unităţi/lună, de şase ori mai puţin decât promisiunile asumate la priva­ti­zarea uzinei din Craiova.
 
Oficialii au anunţat deja tăierea a 500 de locuri de muncă şi reducerea programului de lucru cu 8% pentru a evita un număr şi mai mare de concedieri.
 
Au trecut şapte ani de la preluarea uzinei, Ford este la 20% din ceea ce şi-a asumat la privatizare, oficialii construc­to­rului îşi stabilesc întâlniri cu premierul Ponta, dar fabrica de la Craiova este doar o prezenţă timidă pe harta auto a Eu­ropei. Cu toate acestea reprezentanţii Ford „îşi păstrează anga­ja­mentul privind investiţia din România“ şi spun „că fabrica din Craiova are un viitor solid“, fără a oferi alte infor­maţii concrete privind dezvoltarea uzinei.
 
Declaraţia Ford vine după ce mai mulţi vicepreşedinţi ai Ford Motor Company s-au întâlnit ieri cu premierul Victor Ponta, însă subiectul întâlnirii nu a fost prezentat nici de către oficialii constructorului american şi nici de către biroul  de presă al Palatului Victoria.
 
Tot ieri, Ovidiu Cioroianu, liderul de sindicat de la uzina Ford Craiova, a spus că Ford ia în calcul producţia modelului EcoSport la Craiova din a doua jumătate a lui 2017, dar decizia finală va fi luată peste câteva luni. „Nouă ne mai trebuie nu doar un al doilea automobil, ci şi un al doilea motor pentru a menţine producţia aici“, a spus Cioroianu.
 
Dar ce se întâmplă cu fa­brica în următorii trei ani?
 
Miza pentru Craiova nu o reprezintă însă mo­delul EcoSport care va veni peste trei ani, ci atra­gerea în producţie a viito­rului Ka, modelul de clasă mini ce va fi realizat pe aceeaşi platformă cu B-Max şi Fiesta şi care potrivit presei britanice este aşteptat anul viitor pe piaţa europeană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO