Auto

Radiografia exporturilor în 2016: industria auto duce în spate creşterea exporturilor locale

Radiografia exporturilor în 2016: industria auto duce...

Autor: Cristina Roşca

17.05.2017, 20:30 452

♦ Exportul de maşini – fără părţi componente – contribuie singur cu o cincime la totalul exporturilor ♦ Evoluţia la nivel de segmente este foarte diferită, cu scăderi de 96% în cazul exportului de cărbune şi lignitului sau creşteri de până la aproape 20% pentru echipamentele electrice ♦ România a avut anul trecut exporturi totale de 57,4 mld. euro, în urcare cu circa 5% comparativ cu 2015, arată calculele ZF pe baza datelor INS.

Exporturile au fost mai mulţi ani, în special în pe­rioada imediat de după criză, motorul prin­cipal al economiei locale. Maşinile, compo­nentele auto şi hainele „made in Romania“ ducând în spate responsabilitatea revenirii economiei.

În ultimii ani însă, măsurile de relaxare fis­cală, majorările salariale şi optimismul ro­mâ­nilor în ceea ce priveşte perspectivele lor au făcut ca exporturile să cadă de pe prima poziţie, iar consumul intern să devină „vioara întâi“ a eco­nomiei locale. Totuşi, exporturile continuă să crească, deşi mai moderat, cu circa 5% anul trecut. Evoluţia exporturilor tre­buie însă analizată în paralel cu cea a importurilor. Mai mult, în cazul exporturilor trebuie analizată valoarea adăugată a acestora.

Analiştii au spus în mai multe rânduri că principalele pro­duse de export ale României - produsele auto şi cele textile - au o valoare adăugată brută (VAB) mică, ceea ce înseamnă că local de multe ori doar se asamblează produsele. Aceasta este una dintre explicaţiile din spatele salariilor mici, sub me­dia europeană. În industria textilă, spre exem­plu, salariile sunt de multe ori apropiate de mi­nimul pe economie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO