Auto

Raport: Transportul terestru este cea mai poluantă formă de deplasare în 2018

Raport: Transportul terestru este cea mai poluantă...

Autor: Tudor Ionescu

07.08.2018, 16:14 364

Transportul, indiferent de tipul lui, are o pondere de 25% în totalul emisiilor de gaze cu efect de seră, cel terestru având totuşi cea mai mare contribuţie dintre toate formele de transport, se arată într-un raport publicat de The International Council on Clean Transportation (ICCT).

Conform documentului, în 2018, transportul terestru are o pondere de 77% din contribuţia totală a mijloacelor de transport (adică din procentajul de 25%) la emisiile de gaze cu efect de seră. În acelaşi timp, transportul maritim are o pondere de 10%, cel aerian de 10% şi cel feroviar de doar 3%.

Previziunile ICCT pe termen lung, mergând până în anul 2060, arată, însă, o schimbare radicală a ponderilor.

Estimările arată că în anul 2060 ponderea transportului terestru în totalul emisiilor de gaze cu efect de seră va fi scăzut până la 65%. În schimb, va creşte contribuţia transportului maritim şi a celui aerian. În cazul celui maritim, ponderea ar urma să fie de 20% - dublă faţă de cât este acum. Iar în cazul celui aerian contribuţia ar urma să fie de 14% - cu patru puncte procentuale mai mare decât cea actuală.

Aceste evoluţii ar urma să aibă loc preponderent în anii de după 2030, datorită creşterii cererii acestor genuri de mijloace de transport şi datorită progreselor tehnologice mai lente în direcţia eficientizării lor.

Combinat, până în 2060, contribuţia transportului maritim şi a celui aerian ar urma să ajungă la 34%, cu 14% mai mult decât în momentul de faţă.

În schimb, contribuţia transportului feroviar la totalul emisiilor de gaze cu efect de seră va scădea de la 3% la 1%.

Previziunile ICCT nu iau în calcul şi impactul adiţional al poluanţilor emişi la altitudini mari de către aeronave şi nu includ nici emisiile de carbon negru (în esenţă particule ale fumului de diesel) emise de navele mari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO