Auto

Renault a reuşit să se impună în India prin modelul Duster, cu vânzări de 24.000 unităţi în 6 luni

Renault a reuşit să se impună în India prin modelul Duster, cu vânzări de 24.000 unităţi în 6 luni

Autor: Vlad Popescu

11.02.2013, 14:03 398

Renault a vândut aproape 24.000 de automobile Duster de la lansarea SUV-ului compact pe piaţa indiană, în luna iulie a anului trecut, în timp ce restul modelelor companiei franceze au înregistrat livrări de mai puţin de 4.000 de unităţi în primele nouă luni ale anului financiar care se va încheia în martie.

Creşterea cererii pentru SUV-uri în India, aspectul de hatchback "musculos" al Duster şi preţul încadrat în posibilităţile unei clase de mijloc în ascensiune, însă foarte atentă la cheltuieli, au ajutat Renault să se apropie de Volkswagen pe una dintre pieţele cu cel mai ridicat potenţial de creştere din lume.

În noiembrie, Renault estima că India va deveni în acest an una dintre primele 10 pieţe ale grupului după vânzări, compensând pentru scăderile din Europa.

"Dusterul a creat o nişă pentru Renault. Segmentul SUV era în creştere, iar Volkswagen nu are nu model concurent", comentează pentru Bloomberg directorul IHS Automotive pentru India, Deepesh Rathore.

SUV-ul Touraeg al Volkswagen porneşte de la 5,85 milioane rupii, echivalentul a 110.000 de dolari, de 64 de ori venitul mediu pe familie în India sau de 7 ori preţul unui Duster. Din cauza preţului ridicat, Volkswagen a vândut numai 45 de modele Touareg în India în perioada aprilie-decembrie.

Vânzările de SUV-uri din India au crescut cu 59% în primele nouă luni ale anului financiar, potrivit datelor Societăţii Producătorilor Indieni de Automobile. Vânzările totale de autoturisme, excluzând SUV-urile şi autoutilitare, au scăzut cu 0,3% în aceeaşi perioadă.

Datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că aproape unu din 10 accidente rutiere mortale au loc în India, cea mai periculoasă ţară pentru călătorii cu maşina.

"Cei care cumpără SUV-uri consideră că aceste automobile le oferă un grad mai ridicat de protecţie pe drumurile proaste", afirmă Rathore, analistul IHS Automotive.

Renault, care a intrat pe piaţă în anul 2011, a vândut 32.594 de automobile în India în perioada aprilie-decembrie a anului tercut, în timp ce livrările Volkswagen au scăzut cu 20%, la 46.229 unităţi, cererea pentru modelele Polo, Vento şi Jetta fiind slabă pe fondul dobânzilor ridicate la împrumuturi şi încetinirii economiei.

Succesul înregistrat de Duster şi cererea ridicată pentru SUV-uri au determinat un val de lansări pe acest segment în India.

Ford va lansa în acest an pe piaţa indiană SUV-ul compact EcoSport, iar Maruti Suzuki India, cel mai mare producător auto din ţară, ar putea prezenta anul viitor un model propriu. Fiat a anunţat în decembrie că vrea să lanseze pe piaţa indiană marca americană Jeep.

Constructorul local Mahindra a lansat în septembrie 2011 modelul XUV500, pentru care lista de aşteptare este de trei luni, potrivit reprezentanţilor companiei. Mahindra a anunţat în ianuarie creşterea capacităţii de producţie pentru XUV500 şi SUV-ul compact Quanto, pentru a face faţă cererii.

Contactaţi de Bloomberg, reprezentanţii Renault nu au răspuns întrebărilor privind perioada de aşteptare pentru Duster.

Volkswagen şi divizia Skoda s-au concentrat în India în pricnipal pe modele hatchback şi sedan compact.

Dusterul este cel mai bine vândut model Renault şi în Rusia, unde grupul francez este lider de piaţă. Renault a vândut anul trecut aproape 190.000 de automobile în Rusia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO