Auto

România devine centru regional de logistică şi dacă vin autostrăzile, poate aspira chiar la mai mult

România devine centru regional de logistică şi dacă...

Autor: Bogdan Alecu

27.09.2017, 00:06 1264

Potenţialul României de a ajunge la 5-6 mil. mp de depozite în ur­mă­torii cinci ani, adică aproape du­blu faţă de cât are în prezent, vi­ne din transformarea României într-un hub regional pentru Bulgaria, spaţiul ex-iugoslav, Republica Moldova şi chiar Turcia sau Ucraina, sunt de părere analiştii pie­ţei de logistică.

„Din România se poate li­vra repede şi la un preţ bun numai către ţări ve­cine din cauza infrastructurii“, explică Lau­renţiu Duică, Associate Director - Industrial Division în cadrul companiei de consultanţă imobiliară Colliers International. Pe de altă parte, din cauza infrastructurii de­fi­citare, în condiţiile în care Bucureştiul nu este legat direct prin autostradă de nicio altă capitală europeană, ci doar de Piteşti, Ploieşti şi Constanţa, România nu poate deservi pie­ţe mai îndepărtate deoarece un camion poate pier­de trei ore numai la Domneşti, la inter­sec­ţia centurii capitalei cu un drum judeţean, după care Valea Oltului deja este foarte aglo­me­rată şi implicit nu se poate estima corect un timp de tranzit.

Dar cu o infrastructură în expansiune, lu­crări noi pe centura Capitalei şi noi tron­soa­ne de autostradă, orice îmbunătăţire ajută la dezvoltarea unor noi zone. Printre compa­ni­ile care au ales această soluţie se numără retailerul de încălţăminte Deichmann, parte a grupului german cu acelaşi nume.

Şi firmele de transport cresc. Spre exem­plu reţeaua Pall-Ex a înregistrat în 2017 cel de-al şaselea an consecutiv, având creş­teri ale vo­lumelor. Ce face însă special acest an este atin­gerea pragului de 1 milion de paleţi transportaţi în cadrul reţelei.

Acum în România rata de neocupare este la o limită istorică , sub 2% în Bucureşti şi în jurul a 2 % la nivel naţional pe măsură ce creşterea consumului a dus la o cerere tot mai mare de spaţii logistice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO