Auto

Schimbare istorică la Formula 1: După decenii în care şi-a condus imperiul cu o mână de fier, Bernie Ecclestone se retrage. Un veteran al televiziunii americane preia conducerea uneia dintre cele mai mari afaceri sportive din lume

Schimbare istorică la Formula 1: După decenii în care...

Autor: Ştefan Stan

24.01.2017, 12:41 897

Bernie Ecclestone, CEO al Formula 1, se retrage din funcţie şi pune capăt ”domniei” sale de decenii asupra circuitului auto internaţional, scrie Bloomberg.

Ecclestone, în vârstă de 86 de ani, va deveni preşedinte onorific, şi va fi înlocuit de fostul executv al 21st Centruy Fox, Chase Carey. Schimbarea de leadership a fost anunţat marţi, în condiţiile în care Liberty Media Corp a lui John Malone a finalizat achiziţia de 4,4 miliarde de dolari a Formula 1 de la firma de investiţii CVC Capital Partners.

Liberty Media doreşte să reînvie interesul pentru Formula 1 prin întărirea prezenţei digitale şi extinderea în pieţe precum SUA, concomitent cu păstrarea bazei de fani loiali din Europa. Compania îşi pune bazele în Carey, în vârstă de 63 de ani, un veteran al industriei TV care a condus de asemenea DirecTV, să revitalizeze business-ul în calitate de preşedinte şi CEO.

Ecclestone, care a pornit ca vânzător de piese de schimb pentru motociclete, a devenit miliardar prin construirea Formula 1 într-un brand global. El a fost co-fondator al Formula 1 în 1978, şi a vândut drepturile TV şi de publicitate al circuitului Grand Prix. El a jucat un rol crucial în negocierea vânzării companiei către CVC în urmă cu un deceniu, când Formula 1 era controlată de bănci, în principal Bayersche Landesbank din Germania.  

Liberty Global deţine în România UPC, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală de comunicaţii. UPC a încheiat al treilea trimestru din 2016 cu un portofoliu de 901.700 de clienţi pentru principala sa linie de business - cablul TV, după ce compania a înregistrat o creştre de 4% a numărului de contracte în raport cu aceeaşi perioadă a anului anterior, arată rapoartele financiare pentru perioada iulie – septembrie 2016 publicate de gigantul american Liberty Global, proprietarul operatorului. Compania revine astfel peste pragul de 900.000 de clienţi pe cablu, pe care operatorul l-a atins ultima oară la finele lunii martie 2011.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO