Auto

Şoselele devin din ce în ce mai periculoase: 60% din şoferi vorbesc la telefon când sunt la volan fără să aibă handsfree

Şoselele devin din ce în ce mai periculoase: 60% din...

Autor: Corina Zamfir

16.10.2017, 16:56 170

60% dintre şoferii români vorbesc la telefonul mobil atunci când conduc fără a folosi un handsfree, arată rezultatele unui sondaj realizat în cadrul campaniei naţionale de siguranţă şi prevenţie rutieră „FII TREAZ LA VOLAN!”.

Mai mult decât atât, aproape 40% trimit mesaje text atunci când se află la volan (21% - rar, când apar urgenţe, 13% - din când în când, 4% - aproape la fiecare călătorie cu autovehiculul) şi aproape 20% au condus sub influenţa alcoolului cel puţin o dată.

Oboseala la volan se numără printre factorii care pot creşte riscul unui accident rutier şi, deşi aceasta nu reprezintă neapărat un aspect discutat foarte des atunci când vine vorba de siguranţa rutieră, este un fenomen întâlnit pe şoselele din România.

Datele sunt cu atât mai importante cu cât parcurgerea drumurilor din afara localităţilor pe timp de noapte – una din situaţiile cu risc crescut în care există pericolul de a adormi la volan - reprezintă o practică destul de des întâlnită.

Astfel, 16% dintre şoferii participanţi la sondaj conduc zilnic în afara localităţilor pe timp de noapte, 33% fac acest lucru de câteva ori pe săptămână, iar 31%, de câteva ori pe lună.

Consumul de băuturi alcoolice reprezintă o altă activitate care poate creşte riscul de accidente în trafic. Conform sondajului, aproape 1 din 5 şoferi a condus sub influenţa alcoolului cel puţin o dată (18% dintre respondenţi).

Din păcate, o parte din accidentele rutiere se produc şi ca urmare a neatenţiei sau nerespectării regulilor de circulaţie de către pietoni.

Peste 70% dintre respondenţii au declarat că traversează neregulamentar (66% fac acest lucru ocazional, în timp ce 7%, în fiecare zi). Mai mult decât atât, aproape 40% au traversat trecerea de pietoni în fugă cel puţin o dată (18% - foarte rar, 17% - uneori, 5% - adesea).

De asemenea, 77% dintre biciclişti nu folosesc niciun echipament de protecţie când circulă cu bicicleta, conform sondajul. De asemenea, 11% poartă doar cască, în timp ce doar 12% poartă atât cască de protecţie, cât şi genunchiere, cotiere şi alte elemente de siguranţă.

Nu în ultimul rând, rezultatele sondajului arată că peste jumătate dintre motociclişti se strecoară printre maşini, în trafic: 23% fac acest lucru de cele mai multe ori, în timp ce 30%, doar când este foarte aglomerat, iar 8% dintre motociclişti au declarat că au călătorit cel puţin o dată sub influenţa alcoolului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO