Auto

Statul poate duce vânzările de anvelope de iarnă la 1,4 mld. euro

Autor: Cristi Moga

07.11.2010, 23:10 43

Echiparea obligatorie a autoturismelor cu anvelope de iarnă,despre care apar tot mai multe mesaje că ar deveni realitate, arreprezenta peste noapte un business de peste un miliard de europentru dealerii şi importatorii de anvelope. Ca şi în cazul altorordonanţe de urgenţă sau proiecte de lege, informaţiile de laGuvern apar de-abia pe ultima sută de metri.

Din cele 4,2 mil. autoturisme înmatriculate în România, maipuţin de 3,5 mil. dispun în acest moment de un set de anvelope deiarnă, luând în calcul vânzările acestor tipuri de anvelope înultimii patru ani.

Guvernul va aproba, în maximum două săptămâni, ordonanţa deurgenţă privind obligativitatea echipării maşinilor cu anvelope deiarnă în perioada 1 noiembrie-31 martie, a declarat ministrultransporturilor Anca Boagiu. O astfel de lege este deja în vigoareîn Europa de Vest, în ţări precum Germania, unde iarna dacă unautomobil este vinovat pentru un accident, asigurătorul nudespăgubeşte proprietarul decât dacă maşina este echipatăcorespunzător.

"Stocuri există în prezent la distribuitori pentru a acoperi ocerere suplimentară, iar dacă acestea nu sunt suficiente, se potrealiza importuri suplimentare. Momentan însă nu se pot face astfelde estimări deoarece ordonanţa nu a fost adoptată şi chiar dacă arfi, nu toţi cei care deţin un automobil ar şi achiziţiona acum unset nou de anvelope de iarnă", a declarat Alina Mihăescu, directorde marketing în cadrul GoodYear România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO