Auto

Strategia Volkswagen din ultimii 7 ani a dat roade: nemţii depăşesc Toyota anul acesta în topul auto mondial

Strategia Volkswagen din ultimii 7 ani a dat roade: nemţii depăşesc Toyota anul acesta în topul auto mondial

Autor: Marius Oncu

24.10.2011, 13:56 1938

Grupul german Volkswagen va deveni în acest an cel mai mare producător auto din lume, depăşind constructorul nipon Toyota cu şapte ani mai devreme decât avea planificat în strategia pe termen lung, potrivit estimărilor a trei mari firme de consultanţă, citate de cotidianul Financial Times.

Dezvoltarea susţinută a Volkswagen la nivel mondial, împreună cu problemele înregistrate de Toyota în privinţa lanţului de furnizori după cutremurul din Japonia, înseamnă că grupul german va prelua poziţia de lider atât în privinţa vânzărilor, cât şi a producţiei.

În ultimii ani, titlul de cel mai mare grup auto a fost disputat între Toyota şi General Motors.

Evenimentul va marca revenirea surprinzătoare a Volkswagen, după ce în urmă cu numai cinci ani grupul avea unele din cle mai ridicate costuri de producţie din industria auto şi divergenţe majore la nivelul managementului.

În 2008, când directorul gneral al Volkswagen, Martin Winterkorn, a anunţat planurile de a depăşi Toyota, grupul nu a fost luat în serios de prea multă lume, întrucât vânzările erau cu trei milioane de unităţi mai mici decât cele ale producătorului nipon.

În ultimii ani, Volkswagen a profitat de poziţia importantă din China, cea mai mare piaţă auto din lume, şi a înregistrat chiar o majorare a vânzărilor de 8% în acest an pe o piaţă europeană în stagnare.

Volkswagen a avut vânzări record, de patru milioane de maşini, în prima jumătate a acestui an, iar Winterkorn afirmă că până la sfârşitul anului vânzările totale ar putea atinge opt milioane de maşini.

"Profită de toate investiţiile pe care le-au făcut în China şi înregistrează progrese solide în SUA, unde au avut mult timp o evoluţie mai slabă", a declarat economistul şef pentru industria auto la IHS Automotive, Nigel Griffiths.

Firma de consultanţă JD Power estimează că până la sfârşitul anului vânzările Volkswagen vor atinge 7,8 milioane de unităţi, reprezentând 10,5% din piaţa globală, General Motors se va plasa pe poziţia a doua cu 7,2 milioane de maşini, iar pe trei Renault-Nissan cu vânzări combinate de 6,8 milioane de autovehicule. Toyota va coborî până pe patru, cu 6,7 milioane de maşini.

Atât IHS Automotive, cât şi PwC Autofactsestimează că Volkswagen va deveni lider în industria auto, urmat de General Motors.

Analiştii consideră, însă, că este puţin probabil ca Volkswagen să-şi menţină poziţia de lider şi în 2012, când producţia şi vânzările Toyota ar urma să revină la normal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO