Auto

Taxa auto pentru maşinile înmatriculate înainte de 2007 a intrat din nou în vigoare

Taxa auto a intrat din nou în vigoare. Guvernul o discută din nou în şedinţa de vineri

Autor: Radu Racu

02.01.2013, 11:36 4920

Forma iniţială a taxei auto, suspendată până la 31 decembrie 2012, reintră în vigoare de la 1 ianuarie, însă Guvernul are în vedere modificarea acesteia în prima şedinţă din 2013, pe 4 ianuarie.

Când va fi returnată taxa auto: ce spune premierul Victor Ponta

Astfel, actul normativ prevede o reducere a taxei de poluare cu până la 25%, dând posibilitatea ca, în cazul în care taxa de poluare plătită de la 1 iulie 2008 este mai mare decât cea rezultată din aplicarea legii, contribuabilii să poată solicita restituirea sumelor reprezentând diferenţa de taxă plătită, conform Agerpres.

La finalul lunii decembrie, vicepremierul Liviu Dragnea anunţa că premierul Victor Ponta i-a solicitat ministrului Mediului, Rovana Plumb, să prezinte Guvernului o informare pe această temă în prima sau a doua şedinţă de anul viitor.

"Primul-ministru i-a cerut ministrului Mediului să vină în prima sau a doua şedinţă de guvern din 2013 cu o informare şi o propunere pentru subiectul ăsta. A fost atins subiectul astăzi, nu s-a luat nicio decizie", a spus Dragneape 27 decembrie, întrebat de jurnalişti care este situaţia taxei de primă vânzare auto, suspendată de fostul Guvern doar până la începutul anului viitor.

Taxa de primă vânzare auto, introdusă de Guvernul Boc la sfârşitul anului 2011, trebuia percepută cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate în România asupra unui autovehicul rulat şi pentru care nu a fost achitată taxa de poluare, conform Gândul.

În ianuarie 2012, pe fondul protestelor organizate atunci în Bucureşti şi alte oraşe ale ţării în care una dintre revendicările formulate viza eliminarea taxei auto, coaliţia guvernamentală PDL-UDMR a decis să suspende pentru un an, până la 1 ianuarie 2013, taxa de primă vânzare, cu explicaţia că proprietarii de maşini vechi trebuie să beneficieze de timp suplimentar pentru a vinde autovehiculele.

În luna octombrie, premierul Victor Ponta a anunţat că sistemul de taxare a proprietarilor de autovehicule va fi modificat începând cu anul viitor, prin înlocuirea actualei taxe de primă înmatriculare cu o taxă de mediu, calculată în funcţie de nivelul de poluare, dar care să nu fie mai mare decât preţul autoturismului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO