Auto

Timbrul de mediu ar putea fi transformat într-un adaos de 5 bani/litru de combustibil

Timbrul de mediu ar putea fi transformat într-un adaos...

Autor: Roxana Rosu

01.09.2016, 10:36 6642

„Timbrul de mediu“, taxă plătită la înmatricularea unei maşini second-hand, ar putea fi inclusă în preţul combustibililor, respectiv un adaos de 5 bani pe litru, potrivit unor surse guvernamentale citate de cursdeguvernare.ro

„Timbrul de mediu“ a intrat în vigoare în martie 2013 şi prevede plata unei taxe la înmatricularea unui autovehicul nou pe teritoriul României, a unuia second-hand importat sau la schimbarea proprietarului maşinii deja înmatriculate, dacă în prealabil nu a fost achitată o taxă similară. La începutul lunii iunie 2016, Curtea Europeană de Justiţie a stabilit că ,,timbrul de mediu“ este ilegal.

Ulterior, în luna iulie, ministrul Mediului, Cristiana Paşca-Palmer, a anunţat că autorităţile lucrează la o reglementare care speră să poată fi adoptată  în septembrie, o variantă care să fie corectă şi echitabilă atât pentru cetăţeni, dar şi pentru mediu. Ea a precizat că a fost înfiinţat un grup de analiză interministerial, din care fac parte şi reprezentanţi ai Ministerului de Finanţe.

Potrivit surselor citate de cursdegvernare.ro, grupul interministerial are în vedere modificarea legislaţiei după principiul ”poluatorul plăteşte”, astfel încât cumpărătorii de autovehicule să nu mai plăteasca taxa, declarată ilegală de UE, ci aceasta să fie conţinută în preţul carburanţilor. De asemenea,  banii colectaţi astfel vor ajunge în conturile administrate de Ministerul Mediului care are de restituit taxele percepute până acum. Conform unor estimări ale Ministerului Finanţelor, statul român ar avea de returnat circa 1,5 miliarde euro celor care au plătit în ultimii ani taxa de mediu. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO