Auto

Top 20 cele mai mari companii din România, „terenul“ greilor din energie şi comerţ, clasamentul care aşteaptă încă după prima afacere antreprenorială

Autor: Dana Ciriperu

10.06.2015, 00:09 4812

Cele mai mari 20 de companii din România au avut anul trecut o cifră de afaceri de 146 mld. lei (33 mld. euro), în creştere cu 4% faţă de 2013, rezultat care reprezintă 12% din businessul total al firmelor locale, arată un top realizat de ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului şi din anuarul „Cei mai mari jucători din economie“.

Constructorul auto Automobile Dacia, controlat de grupul francez Renault, este pentru al doilea an consecutiv cea mai mare companie din România după ce a raportat un avans de 2% al cifrei de afaceri până la 18,8 mld. lei şi a mărit distanţa faţă de locul doi, OMV Petrom SA, care a avut vânzări în scădere cu 9% şi un profit net cu 62% mai mic faţă de 2013.  Grupul austriac OMV are trei companii în top 20.

Cincisprezece din cele mai mari 20 de companii din România au înregistrat anul trecut afaceri în creştere, numai cinci au fost pe scădere, în timp ce şase firme au raportat pierderi.  Primele nouă poziţii sunt neschimbate în ultimii doi ani, în timp ce Auchan şi OMV Petrom Gas sunt singu­rele intrări în top 20, un clasament în care nu şi-a făcut încă loc niciun business antreprenorial. Dedeman Bacău, retailerul de bricolaj controlat de fraţii Adrian şi Dragoş Pavăl, bate însă la uşa „greilor“ din business după ce a raportat anul trecut vânzări de 3,4 mld. lei, în creştere cu 26% şi o marjă de profit de 12%. 

Kaufland s-a detaşat în poziţia de lider al comerţului modern, dar spre deosebire de 2013, anul trecut este urmat de reţeaua franceză Carrefour, care pentru prima dată a detronat de pe locul secund Metro Cash & Carry. Grupul francez deţine în România şi compania Artima SA, însă în acest clasament a fost luată în calcul doar entitatea fiscală Carrefour România SA.

British American Tobacco este cel mai mare jucător din industria bunurilor de larg consum cu afaceri de 6,9 mld. lei, duble faţă de 2008, în timp ce combinatul Mittal Galaţi rămâne singurul reprezentat din industria grea, deşi cifra de afaceri a colosului controlat de miliardarul Lakshmi Mittal s-a redus cu 50% faţă de 2008. Combinatul are cu 7.000 de oameni mai puţin faţă de acum şapte ani. Cel mai aspru program de restructurări a fost realizat de OMV Petrom SA, singurul producător de petrol şi gaze din România, care şi-a redus efectivele cu aproape 12.000 de oameni faţă de 2008.

Primele 20 de companii din România au avut anul trecut un profit net de 4,2 mld. lei (calculat ca diferenţă între câştiguri şi pierderi), respectiv o marjă de numai 2,8%. Rezultatul net este cu 38% mai mic faţă de 2013, în mare parte ca urmare a declinului profitului Petrom, dar şi a adâncirii pierderilor Rompetrol Rafinare la peste un miliard de lei.

În zece ani cifra de afaceri totală a companiilor din România s-a dublat la 1.130 mld. lei (250 mld. euro) după trei ani de excepţie în perioada 2006-2008 urmaţi de şapte ani cu evoluţii oscilante, dar fără scăderi sau salturi spectaculoase. Capitalul străin a ajuns să acopere jumătate din capitalul social total al companiilor din România (faţă de 22% în 2008), dar au apărut şi cel puţin zece afaceri antreprenoriale de peste un miliard de lei anual. 

 

Schimbări de notat în ultimul an

- Carrefour ia pentru prima dată faţa Metro Cash & Carry

- Achiziţia magazinelor Real propulsează reţeaua Auchan între cei mai mari 20 de jucători din economie

- Campionul pierderilor este Rompetrol Rafinare, cu un minus de peste un miliard de lei

- Petrom şi Romgaz au raportat profituri de peste 1 mld. lei, dar în cazul Petrom rezultatul este cu 62% mai mic faţă de 2013.

- Treisprezece din cele mai mari 20 de companii şi-au redus anul trecut numărul mediu de salariaţi, doar şapte au făcut angajări.

 

A zecea ediţie a anuarului Cei mai mari jucători din economie a apărut pe piaţă în data de 5 iunie, iar varianta online poate fi descărcată de pe www.zf.ro/anuare

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO