Auto

Topul producătorilor auto în primul trimestru. Toyota s-a menţinut pe primul loc în clasament

Topul producătorilor auto în primul trimestru. Toyota...

Autor: Vlad Popescu

23.04.2014, 11:28 835

Vânzările Toyota, inclusiv diviziile Hino şi Daihatsu, au urcat cu 6% în perioada ianuarie-martie, la 2,58 milioane unităţi, a anunţat miercuri grupul japonez.

General Motors şi Volkswagen au raportat vânzări de aproximativ 2,4 milioane automobile fiecare, împărţind poziţia a doua.

Toyota încheie astfel cel mai profitabil an fiscal din istoria companiei, estimând un profit record de 18,5 miliarde de dolari, în principal datorită deprecierii yenului.

Volkswagen vrea să vândă în acest an la fel de multe automobile ca rivalul japonez, compania germană mizând în principal pe extinderea agresivă în China şi pe revenirea pieţei europene.

Perioada ianuarie-martie a fost cel de-al treilea trimestru consecutiv când Toyota a revendicat poziţia de lider global.

"Anticipăm că Toyota va păstra titlul de numărul 1 în industrie până în 2016 sau 2017. Pentru a se menţine pe primul loc dincolo de acest orizont de timp, au nevoie să crească mai repede în China", comentează pentru Bloomberg un analist al IHS Automotive Tokyo.

Acţiunile Toyota au crescut anul trecut cu 60%, însă au pierdut în acest an o parte din câştig din cauza costurilor mai ridicate legate de campaniile de rechemări auto şi de încetinirea ritmului de depreciere a yenului. Toyota a rechemat recent pentru reparaţii peste 6 milioane de autovehicule.

În luna martie, compania japoneză a încheiat o înţelegere cu autorităţile americane în urma căreia va plăti o amendă record de 1,2 miliarde de dolari legată de modul în care a procedat în timpul crizei din 2009-2010, când a efectuat o campanie record de rechemări pentru probleme legate de accelerarea autoturismelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO