Auto

Transportatorii cer returnarea unui coeficient din supraacciza la benzină, după creşterea preţului la pompă

Transportatorii cer returnarea unui coeficient din...

Autor: Roxana Rosu

19.09.2017, 11:01 169

Transportatorii cer Guvernului să rezolve problema majorării preţului carburanţilor, în condiţiile în care primul ministru Mihai Tudose a declarat anterior că în cazul în care preţul carburantului va creşte la pompă, după intrarea în vigoare a ordonanţei privind acciza, se va gândi dacă să returneze operatorilor din domeniu o parte din taxă.

”Întrucât, până la data de 15 septembrie, la preţul carburantului s-au adăugat câţiva bani, iar după 15 septembrie, odată cu intrarea în vigoare a Ordonanţei, preţul carburantului s-a mai mărit cu încă 10-12 bani, COTAR şi celelalte patronate din Transporturi cer Guvernului României să găsească o soluţie pentru transportul comercial, de returnare a unui coeficient din supraaciză”, spun reprezentanţii Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (C.O.T.A.R.), care amintesc autorităţilor că sectorul transporturilor generează 5% din PIB.

În şedinţa din 30 august, Guvernul a aprobat Ordonanţa de modificare a Codului Fiscal şi majorarea accizelor pentru benzină şi motorină gradual, în două etape: 0,16 lei/litru, începând cu 15 septembrie 2017, şi cu încă 0,16 lei/litru, începând cu 1 octombrie 2017, niveluri valabile până în anul 2022 inclusiv.

În opinia transportatorilor, cei care au lucrat la promovarea ordonanţei de urgenţă privind acciza nu au luat în calcul şi oscilarea preţului de carburant, la achiziţie. ”Nu s-a luat în calcul nici faptul că promisiunile făcute de benzinari Guvernului nu vor fi respectate. Aşa cum era previzibil, benzinarii au mărit preţul la pompă”.

COTAR a participat ieri, 16 septembrie, la o întâlnire cu secretarul general al guvernului, pentru a discuta problema supraaccizei la motorină, la care au participat şi alte patronate din transport, precum şi reprezentatnţi ai ANAF şi ai Guvernului. După a doua treaptă de mărire, respectiv 1 octombrie, COTAR va avea o nouă întâlnire cu reprezentanţii Guvernului, pe acest subiect.

”Sperăm într-o rezolvare corectă şi firească pentru transportul comercial, astfel încât acest sector să nu fie afectat şi, pe cale de consecinţă, să nu scadă procentul de 5% din PIB pe care îl asigură, în prezent, transportatorii”, spune COTAR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO