Auto

Transportatorii reclamă modificarea proiectului legii RCA

Transportatorii reclamă modificarea proiectului legii RCA

Autor: Mediafax

20.09.2016, 16:13 119

Textul care prevedea introducerea tarifului de referinţă ca principiu de bază în construcţia tarifului de primă RCA a dispărut faţă de forma iniţială negociată cu transportatorii, fiind de fapt un „copy-paste” din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care prevede ca tariful de referinţă să funcţioneze doar pentru o perioadă de 6 luni, ceea ce este inacceptabil din punct de vedere al transportatorilor. O altă modificare este legată de dispariţia plafonului de 25% raportat cheltuielilor administrative şi de vânzare a poliţelor ce fusese acceptat iniţial în forma negociată cu Comisia de Buget Finanţe a Senatului, arată un comunicat al organizaţiilor FORT, UNTRR, APTE2002 şi APULUM.

„Totodată nici Ordonanţa de Urgenţă publicată ieri în Monitorul Oficial nu corespunde proiectului iniţial de OUG publicat de Ministerul de Finanţe, varianta publicată în Monitorul Oficial nefiind funcţională întrucât exact la articolul care menţiona termenul de 6 luni în care ar funcţiona tariful de referinţă, stabileşte ca acesta să fie cu caracter orientativ şi nicidecum obligatoriu a fi alocat ca plafon maximal. La aliniatul 2 al aceluiaşi articol 18 este în mod eronat menţionat art. 34, alin. 3, în loc de art. 36 alin. 3”, precizează documentul.

Transportatorii au solicitat membrilor Comisiei de Transporturi din Camera Deputăţiilor amânarea votului şi întocmirea raportului pe variantă transmisă de Senat, fapt agreat de comisie.

„Exista însă riscul ca aceste amânări să conducă la o perioadă de peste 6 luni de zile până la care acest act normativ extrem de important să fie aprobat şi publicat, motiv pentru care FORT, UNTRR, APTE2002 şi APULUM fac un apel către toţi parlamentarii din Senat şi Camera Deputaţilor, indiferent de culoarea politică, să îşi asume principiile stabilite iniţial, astfel încât acest act normativ să îmbunătăţească cu adevărat pe termen lung piaţa asigurărilor RCA, înlocuind abuzurile cu normalitatea. Totodată, privitor la Ordonanţa de Urgenţă, FORT, UNTRR, APTE2002 şi APULUM consideră că publicarea acesteia a fost amânată special pentru a depăşi momentul protestelor transportatorilor şi solicită public explicaţii Guvernului legate atât de eroarea din actul normativ publicat, cât şi de modul în care va fi aplicată plafonarea tarifelor şi nivelul acestora”, adaugă transportatorii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO