Auto

Transportul cu metroul se scumpeşte cu până la 33%

Transportul cu metroul se scumpeşte cu până la 33%

Autor: Ioan Dornescu

11.03.2015, 10:44 4080

Tarifele pentru călătoria cu metroul vor fi majorate cu 16%-33%, preţul cartelei pentru două călătorii urmând să crească de la 4 la 5 lei, pentru cea cu 10 călătorii de la 15 lei la 20 lei, iar pentru un abonament lunar nelimitat pasagerii vor scoate din buzunar 70 lei, faţă de 60 lei în prezent.

Preţul unui abonament săptămânal cu număr nelimitat de călătorii va creşte de la 20 lei la 25 lei, iar cel al unui abonament de o zi va fi majorat de la 6 lei la 8 lei.

Noile tarife sunt incluse în anexa unui proiect de ordin al ministrului Transporturilor, pentru aprobarea tarifelor la călătoria cu metroul.

Măsura, care ar urma să intre în vigoare la 28 martie, va conduce la creşterea veniturilor anuale ale Metrorex cu circa 44 milioane lei şi implicit la diminuarea deficitelor de finanţare, se arată în referatul de aprobare al proiectului.

"Pentru următoarele 10 luni (martie - decembrie) 2015, cheltuielile totale ale societăţii pentru asigurarea seviciului public de transport călători cu metroul sunt de circa 574,67 milioane lei, în timp ce veniturile totale, în cazul neajustării tarifelor la călătoria cu metroul, sunt de circa 537,74 milioane lei, ceea ce conduce la înregistrarea unui rezultat negativ al exerciţiului financiar pentru perioada martie - decembrie 2015 în valoare de circa 36,92 milioane lei", se arată în document.

Subvenţia de la bugetul de stat alocată pe perioada martie - decembrie 2015 este de 269,4 milioane lei, iar cea necesară pentru acoperirea integrală a cheltuielilor se ridică la 307,84 milioane lei, astfel că raportul dintre subvenţia necesară şi subvenţia alocată, valoare ce trebuie acoperită din veniturile proprii rezultate din ajustarea tarifelor de călătorie cu metroul, este de 114,27% pentru perioada martie - decembrie 2015.

"Având în vedere că ajustarea tarifelor cu metroul se propune a fi realizată începând cu luna martie 2015 şi până la finele anului va trebui acoperită şi pierderea estimată pe primele 2 luni, rezultă că pentru perioada martie - decembrie 2015 ajustarea tarifelor trebuie să includă atât ajustarea de tarife rezultată pentru primele 2 luni, cât şi ajustarea de tarife pentru perioada martie - decembrie 2015, rezultând o creştere a tarifelor de circa 28%, ceea ce reprezintă raportul procentual dintre subvenţia necesară şi subvenţia alocată la nivelul anului 2015, ţinând cont că ajustarea pe 10 luni (începând cu luna martie 2015) trebuie să acopere întreaga diferenţă de circa 43,5 milioane lei necesară în completarea subvenţiei alocate", precizează autorii documentului.

În referat se precizează că, având în vedere numeroasele petiţii înregistrate la Metrorex în ultimii trei ani cu privire la Abonamentul lunar cu 62 de călătorii, precum şi petiţiile primite prin Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, prin care călătorii îşi exprimau nemulţumirile în ceea ce priveşte efectuarea numărului de călătorii în perioada de valabilitate a abonamentului, administratorul reţelei de metrou propune eliminarea acestui titlu de călătorie.

Eventuala neajustare a tarifelor actuale de călătorie cu metroul în consens cu prevederile bugetului de venituri şi cheltuieli al Metrorex pe anul 2015 va conduce la nerealizarea veniturilor societăţii fundamentate pe acest an şi creşterea lunară a pierderilor societăţii cu aproximativ 4,4 milioane lei.

În referatul de aprobare al proiectului sunt enumerate şi tarifele percepute la călătoria cu metroul în alte state europene. Astfel, pentru o singură călătorie, în Bruxelles şi Madrid se achită 2 euro, în Copenhaga preţul ajunge până la 4,8 euro iar în Londra poate urca până la 5,8 lire. În schimb, călătorii cu metroul din Lisabona şi Budapesta achită 1,15 euro, respectiv 1,16 euro pentru o călătorie, potrivit sursei citate.

Valorile titlurilor comune Metrorex - RATB se vor ajusta corespunzător noilor tarife, în condiţiile încheierii unei noi convenţii de colaborare între cele două companii.

Ultima scumpire a călătoriilor cu metroul datează din august 2012, cea mai mare creştere fiind operată la cartelele de 10 călătorii, care s-au scumpit cu 50%, de la 10 lei la 15 lei.

Un proiect de ordin al ministrului Transporturilor din octombrie 2013 prevedea scumpirea tarifelor pentru călătoria cu metroul cu 25%-33%, creşterea nefiind însă pusă în practică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO