Auto

Uber vrea să introducă un nou serviciu în Bucureşti. Cum funcţionează uberPOOL, serviciul prin care Uber le permite călătorilor ce se îndreaptă în aceeaşi direcţie să folosească aceeaşi maşină

Uber vrea să introducă un nou serviciu în Bucureşti....

Autor: Anca Olteanu

21.03.2017, 14:48 584

UberPOOL ar urma să fie introdus într-un an sau un an şi jumătate, a spus Nicoleta Schroeder. „Dacă creşterea de anul tercut este susţinută, într-un an putem lansa uberPOOL în Bucureşti”, a precizat reprezentanta Uber. Astfel, Bucureştiul ar fi primul oraş din Europa Centrală şi de Est care ar implementa acest serviciu.

„Vrem să fim primul oraş din Europa Centrală şi de Est care are acest serviciu. Bucureştiul este oraşul perfect pentru asta. Vrem ca prin lansarea acestui serviciu fiecare cetăţean să simtă faptul că Bucureştiul, chiar şi fără investiţii în infrastructură imense, poate să fie un oraş mai liber”, a explicat Nicoleta Schroeder.

„Sperăm într-un an, un an şi jumătate, însă angajamentul nostru este ca până în anul 2020 să reducem traficul din Bucureşti cu până la o treime, aşa cum se întâmplă în celelalte mari capitale, unde UberPOOL este prezent. Pentru a ajunge acolo, însă, pe de o parte trebuie să convingem din ce în ce mai mulţi oameni să se gândească de două ori dacă au nevoie de o maşină personală, de a doua, de a treia dacă vorbim de familii, iar pe de altă parte să convingem din ce în ce mai mulţi oameni să îşi împartă ocazional maşina personală”, a spus managerul Uber România.

Printre oraşele în care uberPOOL este valabil se numără Atlanta, Boston, Mumbai, Chicago şi San Francisco.

Potrivit unui studiu al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), 3 din 10 tineri cu vârste cuprinde între 18 şi 35 de ani din Cluj-Napoca şi Bucureşti folosesc sau au folosit aplicaţia Uber, iar 7 din 10 văd Uber ca o alternativă la maşina personală.

Mai mult, 85% din respondenţii studiului recomandă aplicaţiile mobile. Aplicaţiile de mobile bankig, Uber şi WhatsApp alcătuiesc clasamentul aplicaţiilor recomandate.

Cea mai întâlnită reclamaţie în rândul utilizatorilor Uber este legată de faptul că şoferii parteneri nu ştiu întotdeauna să folosească foarte bine aplicaţia, „lucru care ţine complet de noi şi de trainingul pe care îl oferim”, a precizat Nicoleta Schroeder. Călătorii mai reclamă calitatea serviciului şi timpul de aşteptare.

Potrivit datelor transmise de Uber, timpul mediu de aşteptare este de patru minute în Bucureşti, iar în celelalte oraşe este de şase minute.

În prezent, în România sunt peste 250.000 de utilizatori care au folosit serviciul cel puţin o dată, la doi ani de la lansarea aplicaţiei.

Uber este activ în Bucureşti, Cluj-Napoca, Braşov şi Timişoara.

Cercetarea IRES a folosit metoda CATI (Computer-Assisted Telephone Interviewing), aplicată pe 1.118 subiecţi cu vârste curpinse între 18 şi 35 de ani, în perioada 9-18 ianuarie 2017. Marja de eroare este de +/-3%, estimează autorii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO