Auto

Un alt furnizor Ford România deschide o uzină: Yazaki demarează la Caracal pe 6 octombrie

Un alt furnizor Ford România deschide o uzină: Yazaki demarează la Caracal pe 6 octombrie

Autor: Bogdan Alecu

22.09.2011, 11:50 2237

Yazaki România, unul din viitorii furnizori ai Ford România, care va livra componente pentru modelul B-Max asamblat la uzina de la Craiova din prima parte a anului viitor, va inaugura noua fabrică la începutul lunii viitoare, pe 6 octombrie.

Japonezii au închiriat o suprafaţă de 6.000 mp în cadrul fabricii de textile Romaniţa din Caracal, unde vor investi în total 10 mil. euro potrivit unor surse din piaţă, pentru a produce cablaje pentru Ford România. În luna martie a acestui an la Yazaki erau 290 de angajaţi, număr care a crescut până la 400 în vara acestui an, iar după ce Ford va demara şproducţia lui B-Max numărul acestora ar trebui să ajungă la peste 800 în 2012.

Profitul net înregistrat anul trecut de producătorul japonez de cablaje auto Yazaki România a ajuns la 41,3 mil. lei (circa 10 mil. euro), nivel aproape dublu faţă de câştigul obţinut în anul anterior.

Yazaki România a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 123,3 mil. euro, în scădere cu 4% faţă de anul anterior, potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice. Numărul mediu de angajaţi ai companiei a scăzut de la 3.362 de oameni în 2009 la 3.092 de persoane anul trecut.

Pe lângă fabrica de cablaje auto de la Ploieşti, administrată de compania Yazaki România, japonezii mai deţin pe piaţa locală o unitate la Arad, plus cea nouă de la Caracal. Unitatea Yazaki de la Caracal a fost finalizată în acest an, fabrica producând cablaje auto pentru modelul Ford Fiesta.

Yazaki Component Technology, compania care administrează fabrica de cablaje auto din Arad a încheiat exerciţiul financiar din anul trecut cu vânzări totale de circa 400 mil. lei (circa 95 mil. euro) şi cu un număr mediu de 682 de angajaţi. Compania şi-a bugetat pentru acest an o creştere cu până la 20% a afacerilor faţă de 2010.

Totodată, japonezii intenţionează să crească în acest an capacitatea fabricii din Arad cu 10-20% datorită noilor contracte obţinute cu Volvo, Jaguar Land Rover, PSA sau Continental, în acest sens fiind bugetate investiţii de aproximativ 10 mil. euro. Grupul Yazaki numără la nivel global 154 de companii afiliate în 38 de ţări şi peste 200.000 de angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO