Auto

Un importator se gândeşte să facă o fabrică de scutere

Autor: Bogdan Alecu

15.12.2010, 23:05 355

Omul de afaceri Dan Tatoiu, care a adus anul trecut pe piaţalocală motocicletele KTM, spune că va construi o linie de asamblarepentru scutere, analizând în prezent două locaţii lângă Bucureştişi Braşov.

NRG Petrol Consult, compania care importă motocicletele KTM, avândut anul acesta 300 de motociclete şi a atins o cifră de afaceride aproximativ 2 mil. euro, din care jumătate reprezintă motoarele,iar diferenţa service-ul şi vânzările de echipamente moto. Anultrecut compania avea o cifră de afaceri de 650.000 de euro.

"Fabrica va fi construită fie în apropiere de Bucureşti, fie laBraşov. Am prefera cea de-a doua variantă deoarece în Braşov încăsunt mulţi care au lucrat la fosta fabrică Tohan din Zărneşti, undeerau produse motoretele Mobra", a spus Tatoiu pentru ZF.

În cazul în care va realiza investiţia, scuterele vor fi produsesub brandul Dementor.

Ultima fabrică de motorete din România, cea a Tohan dinZărneşti, unde din 1971 se produceau modelele Mobra a fost închisăîn 1994, producţia fiind stopată deoarece motorul în doi timpi nucorespundea normelor europene. În prima fază, investiţia se varidica la aproximativ 700.000 de euro, potrivit omului de afaceri,sumă care va acoperi construcţia halei principale şi achiziţia deechipamente.

"Toate componentele vor fi importate într-o primă fază, fie dinJaponia, fie din India, cerinţa fiind că acestea trebuie să fieomologate la nivel european." În primul an în cadrul uzineiDementor ar urma să fie produse 1.000 de scutere, urmând ca întermen de trei-cinci ani producţia să ajungă la 10.000 de unităţi,din care 50% să fie exportate în ţările din regiune.

Preţul viitorului scuter va fi de până 1.000 de euro, potrivitdeclaraţiilor omului de afaceri, faţă de 500-600 de euro cât costăcele importate din China.

"Acestea nu vor fi scutere "hi-tech", ci unele cu componente deconcepţie mai veche, de cinci-şase ani, dar care vor fi construitepentru a fi mai rezistente", a spus Dan Tatoiu.

În prima fază operaţiunile la uzină vor demara cu o echipăformată din zece persoane, urmând ca numărul angajaţilor să ajungăla 150.

Anul trecut cifra de afaceri a grupului de firme controlate deDan Tatoiu, NRG Petrol Consult, Sity Holding, Sity Internaţional şiEurospot, cu activităţi în consultanţă, imobiliare şi restaurante,a atins 1,6 mil. euro, potrivit datelor de pe Ministerul deFinanţe, şi pierderi nete de peste 1,9 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO