Auto

Un nou record la Mioveni: Dacia a rulat afaceri de peste 4,3 miliarde de euro în 2015

Un nou record la Mioveni: Dacia a rulat afaceri de peste...

Autor: Bogdan Alecu

06.05.2016, 15:10 1185

Cifra de afaceri a Automobile Dacia, cea mai mare companie din România după business, a urcat în 2015 cu două procente faţă de anul anterior la peste 4,3 miliarde de euro. Acesta este cel mai înalt nivel atins vreodată de către producătorul de maşini şi este al treilea an consecutiv de creştere al cifrei de afaceri, în contextul în care producţia a urcat cu numai 0,2% în 2015 la 339.204 de unităţi.

Dacia şi-a consolidat astfel poziţia de lider anul trecut, când la conducerea companiei s-a aflat Nicolas Maure, care în primăvara acestui an a plecat să conducă uzina AvtoVaz din Rusia. Acum la conducerea Automobile Dacia a venit francezul Yves Caracatzanis.

Automobile Dacia a devenit în 2013, pentru prima dată, cea mai mare companie din România după cifra de afaceri raportată - 18,4 mld. lei. Acum Dacia se pregăteşte să-şi consolideze poziţia de lider pentru al treilea an con­secutiv, având în vedere că la nouă luni OMV Petrom SA puncta deja un declin de 16% al cifrei de afaceri, potrivit datelor companiei. Singura companie care a trecut pragul de 19 miliarde de lei cifră de afaceri a fost OMV Petrom SA în 2012, ultimul an în care a fost cea mai mare companie din România şi când a atins un nivel de 19,5 miliarde de lei.

Miza mandatului lui Nicolas Maure în funcţia de preşedinte şi director ge­neral al Automobile Dacia a reprezentat-o creşterea eficienţei uzinei Dacia în raport cu cele din Maroc şi Rusia, în condiţiile în care România nu are nici infra­structură dezvoltată, fapt ce majo­rează costurile, şi nici o piaţă auto locală puternică capabilă de a absorbi o cotă cât mai mare din producţia uzinei. în prezent, ce vinde Dacia în România poate fi acoperit din producţia a 24 de zile lucrătoare.

Dacia a organizat anul trecut o serie de plecări voluntare prin care 500 de salariaţi au ales să părăsească uzina primind până la 14 salarii com­pensatorii, motiv pentru care numărul mediu de salariaţi în 2015 a fost de 13.884 faţă de 14.063 anul anterior. Cu toate acestea, Dacia a închis anul cu 14.194 de angajaţi, în condiţiile în care compania a continuat recrutările.

Dacia are în prezent un grad de auto­matizare curpins între 5 şi 10%, po­trivit preşedintelui companiei, în con­diţiile în care uzina a demarat un amplu program de automatizare pentru a îm­bunătăţi condiţiile de lucru şi siguranţa salariaţilor. Planul companiei este de a ajunge la 10% grad de automatizare anul acesta şi la 20% până în 2020.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO