Auto

Unde este guvernul? Unde este preşedintele? Camioanele româneşti au nevoie şi de diplomaţie: degeaba construim autostrăzi dacă nu intrăm în Schengen

Unde este guvernul? Unde este preşedintele? Camioanele...

Autor: Bogdan Alecu

12.04.2018, 00:07 1919

Timpul câştigat în ultimii 10 ani prin cei 300 km de autostradă dintre Mioveni şi graniţă este pierdut în Vama Nădlac, spun transportatorii, care pentru a reduce timpii de livrare au nevoie atât de infrastructură modernă, cât şi de eliminarea punctului vamal la intrarea în spaţiul Schengen.

„Chiar dacă ar fi autostradă până la graniţă, în condi­ţiile în care autorităţile, maghiare sau române, greu de spus care exact, continuă să lucreze cu viteza melcului, este degeaba din punctul acesta de vedere. Vă daţi seama că la o cursă de Budapesta dus/întors se pierd 15-20 de ore stând în coadă la graniţe? Asta combinată cu programul de conducere care trebuie respectat duce la zile de întâr­ziere. Costurile variază de la companie la companie, în func­ţie de salariul plătit şoferului şi contracte“, a spus Şerban Popescu, managing director al companiei de transport Lagermax.

În acest moment, un camion parcurge drumul între Mioveni şi Budapesta în două programe de nouă ore, adică două zile, deoarece între programe este obligatorie o pauză de 12 ore, un timp similar cu cel înregistrat în urmă cu un deceniu. „Dacă am fi în spaţiul Schengen şi am avea autostrăzi, atunci camionul ar ajunge la Budapesta în zece ore, adică de cel puţin patru ori mai repede. În medie, un camion avea nevoie de 4-5 ore pentru a trece graniţa cu Ungaria, însă în ultimele două luni timpul a crescut la 7-8 ore. Nu avem nicio explicaţie logică pentru această creştere“, a spus Şerban Popescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO