Auto

UNTRR: Din lipsa implicării Guvernului, de la 1 ianuarie 2016 asigurarea obligatorie RCA va putea depăşi 1.000 euro pentru un Logan

UNTRR: Din lipsa implicării Guvernului, de la 1 ianuarie...

Autor: Greta Bogdan

20.11.2015, 17:14 38127

UNTRR (Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România) este nemulţumită de lipsa autorităţii şi reglementărilor din acest domeniu în ultimii opt ani, care a dus piaţa RCA în pragul colapsului şi solicită Guvernului intervenţia de urgenţă pentru fixarea valorilor RCA la niveluri suportabile în România,  potrivit unui comunicat de presă transmis de reprezentanţii organizaţiei.  

„Orice investigaţie a Consiliului Concurenţei devine inutilă într-o piaţă liberă RCA, dar care în scurt timp va intra în blocaj.

Singura investigaţie necesară ar fi cea a sistemului defectuos de gestiune al pieţei de asigurări din ultimii zece ani, care conduce în prezent la blocarea acestei pieţe”, se arată în comunicat.

Imposibilitatea firmelor de transport de plăti aceste sume astronomice pentru RCA va conduce la falimentul firmelor mici de transport rutier şi la mutarea în alte ţări a firmelor medii şi mari de transport rutier din România, şi poate conduce la o creştere a RCA pentru cei care supravieţuiesc captivi în sistemul obligatoriu de asigurări RCA/carte verde din România la valori care pot trece de 1000 de Euro pentru un Logan!

 

Dacă în 2013 cotaţiile uzuale RCA erau sub 1.000 euro/autovehicul de transport mărfuri sau persoane, iar cele excepţionale erau de 3.000 euro/autovehicul, în 2015 cotaţiile uzuale RCA pentru vehiculele de transport mărfuri şi persoane au trecut de 3000 de euro/vehicul şi au apărut în piaţă cotaţii de peste 100.000 de lei RCA/autovehicul.

“Dacă astăzi cotaţiile excepţionale au ajuns să egaleze preţul unui camion utilizat, în acest ritm de creştere cu 100% anual, în  5 ani costul RCA va egala preţul unui camion nou de 96.000 Euro, iar cotaţiile excepţionale vor fi peste orice măsură”, mai spun reprezentanţii UNTRR.

Asigurarea RCA-carte verde este o asigurare obligatorie pentru toate autovehiculele care circulă pe drumurile publice, din România sau din orice altă ţară semnatară a Sistemului Carte verde, având rolul de a suporta daunele produse într-un accident cauzat de deţinătorul asigurării – daunele acoperite nefiind limitate la alte autovehicule avariate, ci acoperind orice daună materială creată, precum şi daunele referitoare la vătămări corporale, deces şi daune morale.

“Lipsa de măsuri din partea Guvernului României condamnă industria transporturilor rutiere din România la faliment sau la mutarea activităţii în ţări învecinate cu politici economice responsabile şi asumă reducerea contribuţiei transporturilor rutiere adusă în principal din exportul de servicii, în PIB-ul României, implicit reducerea Produsului Intern Brut, care oricum este ultimul din Uniunea Europeană, raportat la numărul de locuitori”, mai spun reprezentanţii UNTRR.

În România sunt circa 30.000 de firme de transport mărfuri care operează aproape 150.000 de autovehicule de peste 3,5t transport contra cost şi în cont propriu, şi peste 4000 de firme de transport călători care operează circa 35.000 de autobuze şi autocare de peste 1Ă8 locuri pentru transport contra cost şi în cont propriu, în domeniu lucrând circa 400.000 de angajaţi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO