Auto

Valoarea medie a unei daune decontate de asiguratori este de 1.100 de euro

Valoarea medie a unei daune decontate de asiguratori este...

Autor: Bogdan Alecu

19.09.2014, 16:32 271

Valoarea medie a unei daune decontate de către societăţile de asigurare ajunge la circa 1.100 de euro, valoare din care 68% reprezintă cheltuieli cu piese de schimb, 13% manoperă iar 19% valoarea materialelor de vopsitorie, potrivit datelor citate de Klar Professional.

„Este foarte clar că service-urile, multibrand sau reprezentanţe, sunt presate  atât de bugetele mici disponibile pentru reparaţii cât şi de cererea unui nivel de calitate ridicat. Bătălia între service-uri se duce de fapt la nivelul de calitate şi costuri. Aici intervenim şi aducem un produs care poate susţine aceste cerinţe”, a declarat Bogdan Jambori, directorul comercial al diviziei Klar Professional în cadrul Policolor.

În cazul unei reparaţii care este decontată de către client valoarea medie ajunge la 270 de euro (1.200 de lei), din care 22% o reprezintă materialele de vopsitorie. în acest caz se utilizează cu preponderenţă materiale din segmentul economic şi mediu. în privinţa evoluţiei sectorului de vopsele pentru auto refinish, reprezentanţii Policolor apreciază o stagnare a volumelor de materiale consumate şi o reducere de până la 3-5% a valorii lor, în urma presiunii pe costul de reparaţie în vopsitorie.

Conform statisticilor şi informaţiilor colectate din piaţă, în medie numărul de piese revopsite în cazul unei daune este de 2,7 elemente. în privinţa cerinţelor vopsitorilor pentru vopselele utilizate, aceştia solicită produse eficiente, cu putere de acoperire mare şi timp de uscare scurt, precum şi o paletă largă de nuanţe. Pe de altă parte, primele cerinţe solicitate din partea unui producător de vopsea auto sunt calitatea produselor, suport tehnic şi tarife reduse.

Din totalul indemnizaţiilor plătite pentru asigurări generale în primele şase luni ale anului (2,1 miliarde de lei), cea mai mare a reprezentat-o suma aferentă RCA - 49,05%, cu o valoare de 1,03 miliarde lei ( în creştere cu 4,94% faţă de primul semestru al anului 2013).

Indemnizaţiile brute plătite pentru CASCO au reprezentat 35,31% din total şi au însumat 744,35 milioane de lei, în coborâre cu 20,28% faţă de perioada similară a anului trecut.

Dauna medie plătită pe total piaţă RCA a fost în cuantum de 6.894 lei, în creştere cu 16% faţă de primul semestru al anului 2013, când dauna medie plătită a înregistrat valoarea de 5.933 lei.

Piaţa de asigurări din România este dependentă de segmentul asigurărilor auto (RCA şi CASCO), care reprezentau 65,12% din totalul primelor subscrise aferente categoriei de asigurări generale în anul 2013. Astfel, subscrierile aferente clasei X de asigurări generale, respectiv poliţe RCA, au consemnat un avans de 15,2%, la 2,46 miliarde de lei.

Anul trecut, piaţa asigurărilor generale şi de viaţă a însumat subscrieri de 8,12 miliarde de lei, în scădere cu 1,6% faţă de 2012. Asigurările generale, care includ poliţele RCA, au atins 6,49 miliarde de lei, cu 0,56% mai mult faţă de 2012.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO