Auto

Vânzările Dacia au avut cea mai rapidă creştere din grupul Renault la trei luni

Vânzările Dacia au avut cea mai rapidă creştere din...

Autor: Vlad Popescu

25.04.2014, 10:59 338

Livările de autovehicule ale companiei au crescut cu 5,1% în perioada ianuarie-martie faţă de intervalul corespunzător al anului trecut, la 636,239 unităţi, în princnipal datorită cererii pentru automobile Dacia, potrivit Bloomberg.

"Piaţa europeană a evoluat mai bine decât ne aşteptam în acest trimestru. Scăderea severă a cererii pe anumite pieţe cheie, precum şi evoluţiile nefavorabile ale cursurilor de schimb valutar, au afectat afacerile în afara Europei", a declarat într-o conferinţă directorul financiar executiv al Renault, Dominique Thormann.

Renault, care deţine 43% din acţiunile producătorului japonez Nissan, se extinde agresiv pe pieţele emergente pentru a reduce dependenţa de Europa, unde vânzările auto au scăzut anul trecut pentru cel de-al şaselea an consecutiv, la minimul ultimilor 20 de ani. Piaţa europeană a început să urcest an, Dacia înregistrând în primul trimestru cea mai puternică creştere din Europa în topul mărcilor.

Compania franceză şi-a îmbunătăţit prognoza pentru piaţa auto europeană, anticipând creşterea vânzărilor cu 2-3% în acest an, dar anticipează scăderi în Rusia şi Brazilia.

Extinderea pe pieţele emergente a expus Renault la impactul fluctuaţiilor de pe pieţele valutare, precum realul brazilian sau rubla rusească. Grupul a precizat că evoluţiile valutare nefavorabile au afetat cu 409 milioane de euro veniturile din primul trimestru.

Piaţa auto din UE a urcat în primul trimestru cu 8,4%, la 3,246 milioane maşini noi, de la 2,994 milioane în aceeaşi perioadă a anului trecut.

În primele trei luni ale anului, numărul înmatriculărilor Dacia în UE a crescut cu 42,7%, la 90.500 automobile, faţă de 63.500 în perioada corespunzătoare a anului trecut, ajutând grupul Renault să afişeze o creştere de 19%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO