Auto

Vânzările industriei auto mondiale au atins în acest an nivelul record de 75 milioane unităţi

Vânzările industriei auto mondiale au atins în acest an nivelul record de 75 milioane unităţi

Foto: Shutterstock

Autor: Marius Oncu

19.12.2011, 15:18 275

Vânzările de autoturisme şi camionete la nivel mondial au crescut cu 4% în acest an, la 75 milioane de unităţi, nivel record, deşi anul a început cu efectele devastatoare ale cutremurului din Japonia şi s-a încheiat cu agravarea crizei din zona euro, estimează IHS Automotive şi LMC Automotive.

Cele două firme de consultanţă se aşteaptă ca vânzările şi producţia să urce şi anul următor, dar şi-au redus estimările din cauza temerilor legate de impactul crizei din Europa, scrie Financial Times.

Avansul sectorului auto din acest an a fost mai lent decât ratele de creştere de peste 10% înregistrate de companiile auto în 2010, an în care industria îşi revenea din criza financiară.

Europa de Est, inclusiv Rusia şi Turcia, a raportat cea mai rapidă creştere a vânzărilor auto în acest an, urmată de America de Sud, potrivit IHS. Piaţa auto din SUA, aflată în revenire după perioada de criză, a avansat cu 9%, mai rapid decât 5% în China.

"Vedem în America de Nord o creştere mai rapidă decât în China atât în termeni raltivi, cât şi în termeni absoluţi", a afirmat analistul IHS Christoph Stuermer.
În Japonia, unde cutremurul urmat de tsunami a afectat puternic operaţiunile produătorilor auto, piaţa s-a contractat cu 20%.

Atât IHS cât şi LMC estimează că Volkswagen va depăşi General Motors şi Toyota pntru a deveni în acest an, pentru prima dată, liderul pieţei auto mondiale. Datele nu includ, însă producţia companiei mixte Wuling, pe care GM o controlează împreună cu partenerul său chinez SAIC. Luând în calcul şi maşinile fabricate în China, GM ar fi pe prima poziţie în topul producătorilor.

Pentru anul următor, IHS se aşteaptă la un avans al vânzărilor de autovehicule uşoare de 4%, la 78 milioane, în timp ce LMC prognozează o creştere de 5%, la 79 milioane de unităţi.

Piaţa din Europa de Vest se va contracta cu circa 5% anul următor, după ce a stagnat în acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO