Auto

Veşti bune pentru cine vrea să îşi schimbe maşina. Se pregăteşte o alternativă pentru programul „Rabla”, în care primeşti bani şi de la guvern, şi de la primărie pentru a cumpăra un autoturism nou

Veşti bune pentru cine vrea să îşi schimbe maşina....

Autor: Mediafax

15.01.2022, 09:29 30989

Un bonus pentru cei care renunţă la maşina veche - este un proiect pe care Ministerul Mediului vrea să îl implementeze împreună cu autorităţile locale, pe modelul care a avut succes la Sfântu Gheorghe: pune jumătate statul, jumătate primăria, iar cel care renunţă la maşina veche câştigă nişte bani.

Coaliţia a decis ca în 2022 să nu fie nicio taxă nouă, niciun impozit nou, astfel că pentru a avea un mediu mai curat Ministerul de resort încearcă eficientizarea programului Rabla, dar şi alte metode pentru a scoate din piaţă sau din circulaţie cât mai multe maşini poluante.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat, luni, la Digi 24, că România şi-a asumat în faţa de Comisiei Europene că va scoate 250.000 de maşini mai vechi de 15 ani din circulaţie. Acest obiectiv este trecut negru pe alb în PNRR că asumare până în 2026.

La Ministerul Mediului se lucrează la un proiect prin care să fie scoase din circuit maşini poluante, dar prin altă metodă.
„Este, într-adevăr, o modificare, pentru că Rabla n-a făcut diferenţa între maşini vechi mai vechi de 15 ani, maşini poluante, dar cele mai poluante, adică cele care sunt sub Euro 3 şi, din acest punct de vedere, va trebui să găsim soluţii de eficientizare. Analiza se face în continuare. Lucrurile sunt relativ simple. Din punctul punctul de vedere al taxării, exista varianta unei taxe similare cu cele din Europa.

Toate statele din Europa, aproape toate au o asemenea taxă sau majorării diferenţiate a taxelor locale care sunt încasate de autorităţile publice locale. În momentul de faţă, pe 2022 nu se implementează niciuna dintre aceste două variante. A rămas o colaborarile cu autorităţile locale, pentru care am făcut o invitaţie către Asociaţia Municipiilor, Asociaţia Oraşelor, Asociaţia Comunelor şi Asociaţia Consiliilor Judeţene pentru a găsi modalităţi de colaborare între UAT-uri şi AFM”, a spus ministrul Mediului.

Cititi mai mai multe pe www.mediafax.ro


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO