Auto

VIDEO: N-ai circulat încă pe pasajul Basarab? Vezi aici un tur virtual făcut în prima zi, care îl arată de la cap la coadă. Un drum de 30 de minute făcut doar în 5

Pasajul Basarab a fost deschis. VIDEO: Vezi aici cum arată traficul în prima zi

Autor: Bogdan Alecu

19.06.2011, 13:16 21014

Cea mai mare realizare în ceea ce priveşte infrastructuraCapitalei a fost inaugurată astăzi, la ora 6 dimineata, atunci cândprimele maşini au avut ocazia să traverseze pasajul Basarab. La ora11.00 dimineata, deja pasajul era plin de automobile pe ambelesensuri de mers, între B-dul Iuliu Maniu, pe unde se face intrareape Şos. Grozăveşti şi b-dul Nicolae Titulescu. Totul arată încontinuare "ca de sărbătoare", după ce ieri pasajul a fostinaugurat cu fanfară şi defilări, dar numai pentru pietoni. Pestetot sunt încă vizibile drapelele Spaniei, Italiei dar şi cel alRomâniei, alături de emblema Bucureştiului. Spre deosebire de altepasaje inaugurate în Capitală în ultimii ani, Pasajul Basarab arată"finalizat" încă din prima zi. Niciun muncitor nu mai era prezentpe pod, iar toate spaţiile verzi erau deja amenajate cu flori şigazon. La pasajul Băneasa spre exemplu, o lucrare de o amploaremult mai mică, muncitorii au lucrat în continuare la finisare chiardacă în jurul lor deja circulau automobile.

Principala "utilitate" a pasajului o reprezintă "legarea"vestului Capitalei de nord şi est. Dacă înainte drumul dinspreB-dul Iuliu Maniu şi Piaţa Victoriei dura cel puţin 30 de minute,în cazul în care traficul nu era prea agolmerat pe Podul Grant,acum acelaşi drum se realizează în cel mult cinci minute, traseulcontinuând prin pasajul de la Piaţa Victoriei spre B-dul Iancu deHunedoara şi Şos. Ştefan cel Mare.

Spre deosebire de Podul Grant, construit iniţial în 1910 şirefăcut complet în anii '70, Pasajul Basarab dispune de toatesoluţiile moderne întâlnite în Europa de Vest. Una dintre aceste"soluţii" o reprezintă benzile speciale pentru ieşirea de pe podsau cele pentru acceleraţie la intrare. Cu toate că la prima vedereaceste "îmbunătăţiri" par minore, pe Podul Grant de multe ori esteo adevărată provocare să intri în condiţiile în care trebuie să daiprioritate unor maşini care de obicei vin spre tine cu peste 70-80km/h. Calitatea asfaltului dinspre şi pe podul pasajului este cumult peste media Bucureştiului acesta atenuând zgomotul la rulareşi fiind de culoare închisă - ceea ce va permite topirea mai rapidăgheţii şi zăpezii iarna.

Traficul pe Pasajul Basarab este monitorizat video la cele douăcapete. Şi tramvaiele liniei 34 circulă pe Pasajul Basarab începândde duminică. Regia Autonomă de Transport Bucureşti a anunţat cătramvaiele liniei 34 vor circula pe traseul actual între CaleaVitan şi Bulevardul Banu Manta, apoi pe un traseu prelungit peşoseaua Nicolae Titulescu, Pasajul Basarab, şoseaua Orhideelor,Bulevardul Vasile Milea, Bulevardul Timişoara, Calea 13 Septembrie,Bulevardul Ghencea, până la terminalul "Ghencea".

Pasajul Basarab are 1,9 kilometri şi este cel mai lat pod hobanturban din Europa. Acesta face legătura rutieră şi de tramvai întreBulevardul Nicolae Titulescu - şoseaua Orhideelor - PodulGrozăveşti - Bulevardul Vasile Milea, respectiv şoseaua Grozăveşti,întregindu-se astfel inelul principal de circulaţie al MunicipiuluiBucureşti în partea de nord-vest. Proiectul cuprinde douătraversări majore de obstacole, a râului Dâmboviţa peste podulexistent lărgit şi a căii ferate în zona Gării de Nord.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO