Auto

VIDEO ZF Live. Rareş Măcinică, Lagermax AED: „Este un optimism general pe piaţa de logistică. Sper să nu fie influenţat de factorul politic din ţară“

Autor: Cristina Bellu

25.01.2017, 00:05 362
Filiala locală a transportatorul aus­triac Lagermax, specializată în logis­tică pentru importatorii şi producătorii de autoturisme, a realizat anul trecut afa­ceri de 12 milioane de euro, în creş­tere cu peste 40% faţă de 2015, potrivit lui Rareş Măcinică, managing director al La­germax AED România, care esti­mează acelaşi ritm de creştere şi pentru anul în curs.
 
„Anul trecut creşterea a fost de peste 40%. Pentru anul în curs estimăm o creştere la nivelul obţinut în  2016. Este un optimism general pe piaţa de lo­gis­tică care sper să se păstreze şi să nu fie influenţat de factorul politic din ţară.“ Conform lui Rareş Măcinică, aproximativ 70% din întreaga cifră de afaceri a fost obţinută din transportul rutier, iar restul din transportul aerian şi maritim. 
 
„Logistica are o pondere mare în acestă ecuaţie. În momentul de faţă avem două depozite mari în Bu­cureşti şi Arad, cu operaţiuni care nu presupun doar stocare de marfă, ci şi multă valoare adăugată pentru opera­ţiunile de logistică. Anul acesta ne vom extinde la 5.000 mp în Bucureşti, de la 2.500 mp cât are depozitul în mo­mentul de faţă. La Arad avem 3.500 mp.“
 
Potrivit lui Rareş Măcinică, com­pania, care are 70 de angajaţi, se focu­sează foarte mult pe zona automotive, acolo unde sunt piese necesare pentru in­dustria auto.
 
„Este un segment foarte complex. De exemplu, printre clienţii noştri se află şi Dacia. Noi luăm piese de schimb de la fabrica din Piteşti şi le transportăm la uzinele lor din Franţa. Pre­ţul unui transport este dificil de es­timat pentru că lucrăm cu subcon­trac­tanţi, dar şi piaţa variază foarte mult. Costurile cresc din diverse cauze, iar costul transportului continuă să scadă. Acest lucru este paradoxal şi se în­tâm­plă pentru că nu există o unitate în indus­tria noastră. Dacă am avea un preţ minim impus, probabil că ar fi mai bine. Preţul se reflectă automat în calitate. Tot ce înseamnă efecte negative în trans­port se duce direct la consumator.“
 
Şeful Lagermax AED România apreciază că în momentul de faţă există o dinamică pozitivă din partea com­paniilor străine care vor să vină să in­vestească în România, mai ales pe zona de automotive şi a serviciilor.
 
„Fluxul de investiţii dinspre Ger­mania şi Austria va continua. Zona de auto­motive va avea o creştere impor­tantă în 2017 din punct de vedere al in­vestiţiilor, poate un pic frânată de pro­blema deficitului forţei de muncă şi a infra­structurii. O altă zonă importantă este zona de servicii. Sunt foarte multe com­panii, inclusiv în domeniul nostru, care îşi deschid centre de servicii. Aici gă­sesc oameni specializaţi, iar costurile cu forţa de muncă sunt încă mult mai mici comparativ cu ce este în altă parte. Este un raport de 1 la 5. Dacă în Ro­mânia un angajat câştigă 500 de euro net, afară salariul este de 2.500 de euro net“ , a mai spus Măcinică.
 
Situaţia geopolitică actuală, creşterea gradului de protecţionism al pieţelor din Uniunea Europeană, problemele existente între Rusia şi Ucraina cu repercursiuni negative în fluxurile comerciale, dar şi pierderea unor relaţii de schimburi economice cu anumite state din Orientul Mijociu, reprezintă în viziunea lui Rareş Măcinică, factori care influenţează negativ creşterea economică a României.  El preconizează pentru 2017 o creştere economică de cel mult 3%.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO