Bănci și Asigurări

2013 a adus primele semne de consolidare pe piaţa de asigurări

2013 a adus primele semne de consolidare pe piaţa de...

Autor: Anelis Baciu

01.01.2014, 13:04 536

Trendul de consolidare al pieţei de asigurări despre care s-a discutat îndelung în ultimii ani a început să se contureze mai puternic în acest an, o serie de tranzacţii de vânzare/cumpărare de portofolii fiind marcate anul acesta. 

Astfel 2013 a debutat cu tranzacţia dintre grupurile olandeze de asigurări Eureko şi Aegon. Gigantul olandez din industria asigurărilor Eureko, cu subscrieri de circa 20 miliarde de euro anual a vândut portofoliul local de 22.000 de contracte de asigurare şi prime brute subscrise de 10 mil. euro concurenţilor de la Aegon. 

Odată cu business-ul din asigurări Aegon a preluat şi divizia de pensii private a Eureko, care număra 443.000 de clienţi şi active de circa 120 mil. euro.

Eureko intrase pe piaţa locală în 2004, după preluarea grupului elen Interamerican, iar în urmă cu patru ani şi-au adus propriul brand. Olandezii au avut însă pierderi din asigurări de 30 mil. euro în ultimii opt ani, grupul fiind nevoit să majoreze în fiecare an capitalul companiei pentru a acoperi aceste pierderi. Numai în ultimii trei ani majorările de capital au cumulat 25 mil. euro.

Primele semnale de "închegare" a pieţei au început să apară însă în 2012, odată cu preluarea subsidiarei locale a britanicilor de la Aviva de către către gigantul american Metlife.

A urmat apoi decizia surprinzătoare a grupului francez AXA, unul dintre liderii globali din asigurări, de a renunţa la business-ul local după numai trei ani de activitate. Contactaţi de ZF francezii nu au vrut să dea detalii despre motivele care au stat la baza acestei decizii. AXA a ajuns la un acord pentru preluarea operaţiunilor locale cu Astra, companie controlată de omul de afaceri local Dan Adamescu, aceasta fiind prima tranzacţie prin care un asigurător străin este cumpărat de o companie cu capital româneasc.

Portofoliul AXA este estimat la circa 7 milioane de euro anual şi cuprinde circa 40.000 de contracte.

De altfel cele mai importante tranzacţii au fost efectuate pe nişa asigurărilor de viaţă, date fiind condiţiile deficile din acestă piaţă materializate în subscrieri în declin şi un volum tot mai mare de răscumpărări. Asigurătorii de viaţă au vândut poliţe în valoare de 1,4 miliarde de lei (318 mil. euro) în primele nouă luni ale anului, în scădere cu 5% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce plăţile în contul anulărilor de poliţe au avansat cu 4%, până la 329 milioane de lei (75 mil. euro).

Nici segmentul asigurărilor generale nu a fost ocolit de consolidare în acest an, prima mutare pe acestă nişă fiind punctată de nemţii de la Gothaer care au decis intrarea în "arena" asigurărilor din România şi achiziţionarea Platinium.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO