Bănci și Asigurări

21 de clienţi nu şi-au mai plătit ratele la creditele luate prin „Prima casă”

Autor: Ciprian Botea

27.03.2011, 23:40 52

Numărul clienţilor care nu şi-au mai plătit ratele la crediteleluate prin "Prima casă" a ajuns la 21 de persoane, ceea ce înseamnăo rată de default de 0,06%. În cazul acestora băncile au formulatcereri de plată de la Fondul de Garantare a Creditelor pentruIMM-uri, instituţia care gestionează garanţiile acordate de statprin acest program. Primul default s-a înregistrat în vara anuluitrecut, iar în noiembrie erau înregistrate deja cinci solicitări deplată la Fondul de Garantare.

În cazul în care clientul întârzie cu plata ratelor mai mult detrei luni statul rambursează integral băncii valoarea împrumutului,urmând să recupereze ulterior această sumă din vânzarea lalicitaţie a imobilului finanţat.

Valoarea creditelor ipotecare garantate de stat a depăşit 1,5miliarde euro în cei aproape doi ani de funcţionare a programului,iar jumătate din plafonul de 200 mil. euro alocat pentru 2011 afost consumat în numai o lună. Guvernul pregăteşte o nouă etapă aprogramului, în care vrea însă să împartă riscul cu băncile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO