21 de clienţi nu şi-au mai plătit ratele la creditele luate prin „Prima casă”

27 mar 2011 Autor: Ciprian Botea

Numărul clienţilor care nu şi-au mai plătit ratele la creditele luate prin "Prima casă" a ajuns la 21 de persoane, ceea ce înseamnă o rată de default de 0,06%. În cazul acestora băncile au formulat cereri de plată de la Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, instituţia care gestionează garanţiile acordate de stat prin acest program. Primul default s-a înregistrat în vara anului trecut, iar în noiembrie erau înregistrate deja cinci solicitări de plată la Fondul de Garantare.

În cazul în care clientul întârzie cu plata ratelor mai mult de trei luni statul rambursează integral băncii valoarea împrumutului, urmând să recupereze ulterior această sumă din vânzarea la licitaţie a imobilului finanţat.

Valoarea creditelor ipotecare garantate de stat a depăşit 1,5 miliarde euro în cei aproape doi ani de funcţionare a programului, iar jumătate din plafonul de 200 mil. euro alocat pentru 2011 a fost consumat în numai o lună. Guvernul pregăteşte o nouă etapă a programului, în care vrea însă să împartă riscul cu băncile.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.03.2011

 
Cuvinte cheie:
credite
, rate
, „Prima casă”
, credite ipotecare
Vizualizari:
Printeaza
Momentan sunt 2 comentarii Comenteaza si tu
Comentarii (2):
Eugen Binuta - 30 martie 2011, 18:08

Statul nu ofera decat garantia creditului. Sumele imprumutate sunt de la banci, La un plafon de 800 mil eur statul castiga anual 3 mil eur comision , iar acele 21 de dosare = maxim 0.8 mil eur...e bine.
Suntem doar o mica provincie intr-un imperiu financiar - economic.

Lucian - 28 martie 2011, 09:13

Si pentru dezastrul din Japonia s-au racait in fund si i-au pus pe amaratii aia sa-si plateasca jumatate de bilet, fiindca onor. guvernul nostru nu avea cateva sute de mii de euro sa-i aduca de acolo. Dar sa aiba bani pentru mentinerea imobiliarelor la un nivel de pret la care numai bancile straine castiga, au. Romania, colonie de 2 lei.

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide