Bănci și Asigurări

43.000 de români au îngroşat rândurile restanţierilor în trei luni

43.000 de români au îngroşat rândurile restanţierilor în trei luni

Foto: Shuttersotck

Autor: Ciprian Botea

10.08.2012, 00:03 2307

Peste 43.000 de români au încetat să-şi plătească ratele la bancă în ultimele trei luni, cei mai afectaţi fiind clienţii cu credite în valută, numărul total al restanţierilor urcând la 730.000 de persoane la jumătatea anului, potrivit datelor BNR.

Sumele restante la creditele persoanelor fizice cumulau 8,3 miliarde de lei (1,87 mld. euro) în iunie, fiind în creştere cu 25% faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Volumul restanţelor s-a majorat cu 9% doar în perioada martie-iunie, pe fondul accelerării întârzierilor la plata creditelor în euro. Cursul de schimb leu-euro a crescut cu aproape 4% în aceeaşi perioadă.
Sumele restante la creditele în euro ale populaţiei au ajuns la echivalentul a 558 mil. euro la jumătatea acestui an, la care se adaugă restanţe de 380 mil. euro la creditele în franci elveţieni şi dolari.
Restanţele la creditele în valută sunt cu 50% mai mari comparativ cu luna iunie a anului trecut. Numărul creditelor restante s-a menţinut în iunie aproa­pe de pragul de un milion de conturi, ceea ce înseamnă că o bună parte din cei 730.000 de clienţi care nu îşi plătesc la timp ratele au credite la două sau chiar mai multe bănci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO