Bănci și Asigurări

A avut asigurare obligatorie de 20 de euro, acum primeşte 20.000 de euro daună totală

A avut asigurare obligatorie de 20 de euro, acum primeşte 20.000 de euro daună totală

Casa distrusă de inundaţii este din Avrig, Sibiu

Autor: Ciprian Botea

03.08.2011, 00:05 1582

Pool-ul de Asigurare Împotriva De­zastrelor (PAID), companiacare vinde poliţele de asigurare a locuinţelor, a plătit primadaună totală în valoare de 20.000 de euro pentru o casă distrusă deinundaţii în judeţul Sibiu, la Avrig.

Asigurătorul mai achitase anterior 16 daune, dar parţiale, cu ovaloare cumulată de circa 87.000 de lei (20.500 de euro).Proprietarul care a primit despăgubirea încheiase poliţa lasfârşitul lui 2010 şi a plătit o primă anuală de 20 de euro.

"Despăgubirea acordată de PAID vine să sublinieze faptul căriscurile de dezastre la care este expusă România pot figestionate. Riscul de inun­daţii s-a transformat în certitudine înRomânia ultimilor ani. Nu ne mai punem problema dacă vom aveainundaţii, ci când se vor produce acestea", a declarat MariusBulugea, directorul general al PAID.

Locuinţa pentru care a fost achitată despăgubirea a fostconstruită în 1995 şi avea toate autorizaţiile necesare.Proprietarul nu va putea să o reconstruiască însă în aceeaşi zonă,care este expusă riscului de inundaţii. Casa a fost distrusă deinundaţii la începutul lunii iunie, iar instrumentarea dosaruluis-a finalizat săptămâna trecută.

Compania a emis până în prezent 780.000 de poliţe deasigurare, valoarea primelor brute subscrise fiind de aproape 13milioane de euro. O asigurare obligatorie costă 10 sau 20 de europe an în funcţie de materialul din care este construit imobilul şiacoperă doar daunele produse de inundaţii, alu­necări de teren şicutre­mure.

Proprietarii care nu îşi asigură locuinţele riscă amenzicuprinse între 100 şi 500 de lei, dar nu sunt încă suficient declare criteriile după care se va stabili cuan­tumul amenzii înfiecare caz în parte.

Amenzile pot fi aplicate de către primării începând cu data de 5august.

"În zonele cu expunere mare la diverse riscuri, aceastăasigurare este privită în continuare ca o taxă şi nu ca uninstrument de protecţie", spune Bulugea.

Cei care şi-au asigurat casele şi aparta­mentele printr-o poliţăfacultativă nu mai trebuie să încheie şi o asigurare obligatoriedacă poliţa facultativă acoperă şi riscurile de cutremur, inundaţiişi alunecări de teren.

Aproximativ 6 milioane din cele 8,2 mi­lioane de locuinţe dinRomânia nu sunt asigurate în prezent. În afară de cele 780.000 depoliţe obligatorii vândute de PAID, există alte 1,5 milioane delocuinţe asigurate facultativ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO