Bănci și Asigurări

A doua licitaţie cu obligaţiuni din 2016: statul a împrumutat mai mult decât programase

A doua licitaţie cu obligaţiuni din 2016: statul a...

Autor: Liviu Popescu

08.01.2016, 00:00 140
Ministerul Finanţelor a împrumutat ieri de la bănci 333 de milioane de lei (echivalentul a 74 de milioane de euro) printr-o emisiune de obligaţiuni de stat cu scadenţa în februrarie 2025. Statul anunţase anterior că vrea să atragă 200 de milioane de lei. Băncile au depus oferte de aproximativ 960 de milioane de lei. Nivelul mediu ponderat al randamentului a fost de 3,7% pe an. „Pe fondul temerilor globale şi al scăderii preţului petrolului la minimumul de peste un deceniu, randamentul obligaţiunilor cu scadenţe lungi a coborât cu 6 puncte de bază miercuri, mult mai mult decât în cazul celor scurte, ducând la scăderea pantei curbei de randament”, scriu analiştii de la ING într-o notă de studiu.
 
Calendarul Finanţelor este încărcat pentru această lună, statul intenţionând să atragă 4,6 miliarde de lei (echivalentul a un miliard de euro), din care 360 mil. lei în cadru licitaţiilor suplimentare. La sfârşitul lunii ianuarie 2016, titluri de 7 miliarde de lei vor ajunge la maturitate. Maturitatea medie planificată este de 3,3 ani faţă de 3,9 ani în decembrie. Trezoreria a atras în decembrie de pe piaţa internă 2,75 miliarde de lei prin vânzarea de obligaţiuni şi titluri de stat, iar totalul pentru acest an a urcat la 38,6 mld. lei, cu 16% mai puţin faţă de anul anterior, când a atras 46 de miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO