Bănci și Asigurări

Accelerare pe final de an a creditelor noi acordate companiilor: în octombrie şi noiembrie băncile au dat credite cât în primele patru luni din an

Accelerare pe final de an a creditelor noi acordate...

Autor: Anelis Baciu

18.01.2017, 00:05 139

Creditele noi în lei acordate compa­ni­ilor au înregistrat un salt spectaculos pe fina­lul anului trecut, în lunile octombrie şi no­iembrie finanţările noi ajungând la 6,3 mi­liar­de de lei, un nivel similar cu cel înregistrat în primele patru luni din 2016, potrivit datelor BNR.

 
În total, în intervalul ianuarie-noiembrie din 2016 băncile au acordat credite noi com­pa­ni­ilor în valoare de 23,3 mld. lei (5,2 mld. euro), cu 9% mai mult decât în ace­eaşi pe­rioadă a lui 2015. Revenirea pe plus a cre­di­telor noi pentru companii a fost remar­cată şi de conducerea BNR, care a afirmat în şedinţa de politică monetară din 6 ianuarie că „în primele două luni ale trimestrului IV finanţările acordate sectorului privat au continuat să crească, de această dată în prin­cipal pe seama creditului acordat societăţilor nefinanciare“.
 
Dezgheţarea creditului în lei pentru com­pa­nii este un semnal bun pentru economie şi un indiciu că investiţiile ar putea creşte. O bu­nă perioadă de timp companiile din România au fost reticente în a accesa finanţări bancare, deşi dobânzile se aflau la minime istorice. Do­bânda medie pentru creditele contractate de com­panii ajunge în prezent la 3,7% pe an la lei. Pentru întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) costul finanţării bancare este însă mai mare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO