Bănci și Asigurări

Acţionarii Astra au adus la capital 47.000 de lei din necesarul de 425 milioane de lei

Acţionarii Astra au adus la capital 47.000 de lei din...

Autor: Anelis Baciu

24.07.2015, 00:04 443

Acţionarii Astra, companie de asigurări aflată în redresare financiară, au subscris titluri de numai 47.300 de lei în cadrul primei etape de majorare a capitalului cu suma de 425 milioane de lei, ceea ce conturează astfel ca singură soluţie de redresare a companiei intrarea în acţionariat a unui investitor străin strategic.

Trei acţionari au participat la subscrierea care s-a desfăşu­rat în perioada 17 iunie-17 iulie, potrivit administratorului special KPMG. KPMG nu a răspuns până la închiderea ediţiei unei solicitări a ZF privind identitatea celor trei acţionari. Cel mai probabil este însă vorba de acţionari minoritari.

Până la finalul lunii iulie se va derula a doua etapă a majorării de capital la care au voie să subscrie aceiaşi acţionari care au cumpărat acţiuni şi în prima etapă, fiind greu de crezut că cei trei pot aduce 425 milioane de lei la capitalul Astra.

Acţionarul majoritar al asigură­torului, omul de afaceri Dan Adamescu, încearcă să blocheze procesul de majorare a capitalului şi a convocat în august adunarea generală extraordinară pentru aprobarea suspendării implementării procedurii. Adamescu a adus în toamna anului trecut 65 de milioane de lei la capital, adică 13% din suma cerută de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Cea mai probabilă pentru salvarea Astra ar fi achiziţionarea asigurătorului de un investitor strategic. Trei investitori din Germania, Polonia şi China sunt interesaţi de Astra, potrivit informaţiilor obţinute de ZF. Discuţiile privind vânzarea sunt destul de avansate, însă finalizarea tranzacţiei se loveşte de pretenţiile proprietarului, după cum afirma preşedintele ASF Mişu Negriţoiu săptămâna trecută.

El spune totuşi că sunt şanse mari ca situaţia să fie clarificată în următoarele şase luni.

Asigurătorul a fost plasat în administrare specială în luna februarie a anului trecut pentru că şi-a subestimat rezervele cu daunele şi a avut o politică de reasigurare neadecvată, fapt care a dus la intrarea indicatorilor de solvabilitate şi lichiditate sub limitele legale. La finalul anului trecut societatea înregistra o marjă de solvabilitate pe asigurări generale de -700%, în timp ce limita minimă este de 100%. Pe asigurări de viaţă marja de solvabilitate este de superioară limite minime admise.

Capitalul Astra este de 257,8 milioane de lei în prezent  şi este deţinut în proporţie de 72,75% de The Nova Group Investments, în timp ce Epsilon Estate Provider are 26,03% din acţiuni. Ambele firme sunt controlate indirect de Dan Adamescu. O participaţie de numai 0,9% este deţinută de alte companii şi persoane fizice.

Astra a avut subscrieri de 770 milioane de lei şi a făcut profit de 31 milioane de lei anul trecut. Anul acesta rezultatul pozitiv înregistrat de companie s-a situat la 80 de milioane de lei, potrivit informaţiilor deţinute de ZF. Afacerile din străinătate ale Astra au urcat anul trecut, în timp ce încăsările din piaţă locală s-au diminuat cu o cincime, conform unui raport publicat de companie pe bursă.

Subscrierile pe pieţele externe au însă o pondere de 10% din totalul afacerilor Astra. În Ungaria, unde funcţionează prin intermediul unei subsidiare, Astra a raportat subscrieri de 98 milioane de lei, în creştere cu 38% faţă de 2013, în timp ce afacerile din Slovacia au urcat de aproape patru ori şi au însumat 12 milioane de lei.

Prezenţa asigurătorului în străinătate reprezintă un interes pentru potenţiali investitori care ar vrea prin intermediul sucursalelor din Ungaria şi Slovacia să intre pe aceste pieţe, potrivit surselor din piaţă. Astra Asigurări avea anul trecut un număr de 1.388 de angajaţi, cu 78 mai puţin decât la sfârşitul anului precedent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO