Bănci și Asigurări

Acţionarii Astra sunt chemaţi să majoreze capitalul companiei cu 70 mil. lei

Acţionarii Astra sunt chemaţi să majoreze capitalul...

Autor: Andrei Cîrchelan, Vlad Popescu

30.06.2014, 00:04 268

Asigurătorul Astra (ATRA), cel mai mare jucător din piaţa locală de asigurări, companie deţinută de omul de afaceri Dan Adamescu, urmează să desfăşoare o majorare de capital de 70 de milioane de lei (15,9 mil. euro), ca primă etapă în cadrul unui plan de redresare financiară în valoare de 490 de milioane de lei (111 mil. euro).

Operaţiunea va majora capitalul societăţii de la 192,7 milioane lei la 262,7 milioane lei, prin aportul acţionarilor.

Dificultăţile Astra au ieşit la suprafaţă în momentul în care Autori­tatea de Supraveghere Financiară (ASF) a instituit în februarie procedura de redresare financiară, prin administrarea specială a companiei KPMG Advisory. Totodată, autoritatea a suspendat acţionarii şi conducerea companiei.

Asigurătorul este controlat în proporţie de 72,68% de The Nova Group, în timp ce Epsilon Estate Provider controlează un pachet de 27,02% din acţiuni. Dan Adamescu, proprietarul celor două entităţi, este în prezent în centrul unui dosar de corupţie instrumentat de procurorii DNA. Omul de afaceri a fost trimis în judecată săptămâna trecută, în stare de arest, alături de omul de afaceri Iosif Armaş şi trei judecători.

Preşedintele ASF Mişu Negriţoiu a declarat recent că singura soluţie pentru ca Astra să revină la condiţii normale de funcţionare este recapitalizarea asigurătorului prin intermediul unui investitor strategic, cu reputaţie solidă, soluţia fiind agreată cu acţionarul majoritar al societăţii.

Surse din piaţa asigurărilor au declarat pentru Mediafax că un posibil investitor strategic pentru Astra ar putea fi PZU, cel mai mare asigurător din Polonia.

Oferta de majorare de capital, efectuată prin emisiunea a 26,3 mil. acţiuni cu valoarea nominală de 2,66 lei/acţiune, va putea fi subscrisă doar de acţionarii companiei, proporţional. Acţiunile rămase nesubscrise vor fi anulate. Data de înregistrare a acţionarilor care pot subscrie în cadrul ofertei este 14 iulie 2014, iar perioada în care va fi redulată operaţiunea va fi stabilită după selectarea unui intermediar, care va întocmi anunţul de ofertă şi prospectul.

Astra este cea mai mare companie de asigurări din România, cu subscrieri de peste un miliard de lei în 2012 şi peste patru milioane de clienţi. Compania este listată pe Bursa de Valori Bucureşti, dar acţiunile sunt suspendate de la tranzacţionare de ASF începând din februarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO