Bănci și Asigurări

Acţionarii băncilor continuă să pompeze bani: Trei bănci au majorat capitalul în octombrie

Acţionarii băncilor continuă să pompeze bani: Trei...

Autor: Anelis Baciu

09.12.2015, 00:04 314

Valoarea majorărilor de capital din sectorul bancar a ajuns astfel la 610 milioane de euro în intervalul ianuarie-octombrie.

Credit Agricole se situează în fruntea listei majorărilor din octombrie, după ce acţionarii francezii ai băncii au adus 14 milioane de lei (3,2 milioane de euro) la capital. Cel mai probabil aportul de capital va avea drept scop aco­perirea pierderilor.

Anul trecut banca fran­ceză a raportat un minus de 40 de milioane de lei.

Credit Agricole a tot cumulat pier­deri în ultimii ani de pre­zenţă locală, iar potrivit surselor din piaţă acţionarii ar fi avut intenţia de a vinde operaţiunile locale.

Şi polonezii de la Idea Bank au continuat să pom­peze bani în sucursala lo­cală, iar în octombrie au adus încă 4,2 milioane de lei la capital.

În total, grupul polonez Getin a vărsat circa 34 milioane de lei din ianuarie încoace la capitalul Idea Bank, după ce în iunie şi septembrie capitalul băncii a fost majorat cu 22 milioane de lei, respectiv 8 milioane de lei. Idea Bank a înregistrat o pierdere de 31 milioane de lei anul trecut, în timp ce în primele nouă luni ale acestui an pierderile au cumulat aproximativ 16 milioane de lei.

Lista băncilor care şi-au majorat capitalul în luna oc­tombrie este completată de Libra, care a primit o injecţie de ca­pital în valoare de 3,3 mi­lioane de lei. Banca a mai făcut o majorare de peste 5 milioane de lei în luna martie a acestui an.

Cele trei bănci care au primit injecţii de capital în luna octombrie au mai puţin de 1% din activele totale din sectorul bancar fiecare.

Acţionarii străini ai băncilor locale au fost nevoiţi în ultima perioadă să susţină afacerile locale, de vreme ce afacerile au fost în pierdere. Sectorul bancar a raportat anul trecut o pierdere record de 4,3 miliarde de lei.

Asigurătorii şi celelalte companii care operează pe piaţa financiară locală au primit în primele nouă luni injecţii de capital de circa 76 mil. euro. Opt companii au raportat la Registrul Comerţului injecţii de capital în valoare de 63 mil. euro în intervalul ianuarie-septembrie al acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO