Bănci și Asigurări

Acţionarii Carpatica aprobă vânzarea titlurilor nesubscrise la majorarea de capital către JC Flowers

Acţionarii Carpatica aprobă vânzarea titlurilor...

Autor: Marius Oncu

12.10.2015, 11:06 965

Acţiunile rămase ar urma să fie propuse investitorilor în cadrul unui plasament privat, potrivit raportului cu deciziile AGA din 9 octombrie transmis luni de BCC către Bursa de Valori Bucureşti.

Titlurile ar urma să fie oferite fondului J.C. Flowers "(...) şi sau fondurilor de investiţii care beneficiază de consultanţa J.C. Flowers sau oricăror entităţi controlate de acestea direct sau indirect, într-un termen care va fi stabilit de Directorat", se arată în raport.

J.C. Flowers are termen 20 de zile lucrătoare, de la o dată care va fi indicată de Directorat, pentru a-şi exprima intenţia scrisă de a subscrie, în caz contrar acţiunile urmând să fie oferite către unul sau mai mulţi alţi investitori. Data indicată de Directorat nu poate fi mai devreme de data la care se încheie perioada de exercitare a dreptului de preferinţă.

Acţiunile rămase nesubscrise vor fi oferite în cadrul plasamentului privat la preţul de 0,1001 lei/titlu.

Totodată, acţionarii băncii din Sibiu, controlată de Ilie Carabulea, au anulat o decizie din iunie privind tranzacţionarea la BVB a drepturilor de preferinţă ale acţionarilor instituţiei de credit.

Adunarea acţionarilor a fost convocată la iniţiativa unui investitor care deţine un pachet de acţiuni mai mare de 5%.

La o zi după convocarea AGA pe 7 septembrie, Banca Carpatica a anunţat că un grup format din omul de afaceri Ilie Carabulea şi mai mulţi alţi acţionari a semnat un acord cu fondul JC Flowers III pentru vânzarea unei participaţii indirecte de 25% din acţiunile băncii.

Astfel, grupul de acţionari, care include pe Ilie Carabulea, Dana Cojocaru, Nicolae Lupu, Corneliu Tănase şi Atlassib, a încheiat un acord cu JCF III Europe Holdings LP (un vehicul investiţional al JCF Flowers III LP, fond ce benefeciază de consultanţa J.C. Flowers & Co) în scopul vânzării unei participaţii indirecte de 25% din capitalul social al Băncii, potrivit unui raport transmis la momentul respectiv de BCC Bursei de Valori Bucureşti. Atlassib este o companie fondată de Ilie Carabulea.

Acordul a fost încheiat în corelaţie cu interesul exprimat de J.C. Flowers & Co, către bancă, de a subscrie, dacă anumite condiţii sunt îndeplinite, în cadrul majorării de capital social aprobată de acţionarii băncii în AGA din 18 iunie.

Potrivit celor mai recente date disponibile pe site-ul BVB, de la începutul lunii octombrie, Ilie Carabulea deţine o participaţie de 41,27%. Restul titlurilor, reprezentând 58,72% dim capital, se află în posesia altor acţionari.

Acţionarii BCC au decis în iunie ca banca să-şi diminueze capitalul cu 204,49 milioane lei, la 110,13 milioane de lei, pentru acoperirea pierderilor, iar ulterior să opereze o majorare de capital de 110,1 milioane lei, prin emiterea de acţiuni. Capitalul social va ajunge, astfel, la 220,27 milioane lei.

Reducerea capitalului social a avut loc, iar majorarea trebuie să se desfăşoare până la 27 noiembrie.

La finele lunii iunie, banca a anunţat iniţierea unor discuţii pe baza de exclusivitate cu J.C. Flowers cu privire la o infuzie de capital în valoare de 110 milioane lei. Ulterior, la începutul lunii iulie, conducerea băncii a fost informată cu privire la semnarea unui memorandum între J.C.Flowers şi acţionari care deţin aproximativ 57% din acţiunile băncii.

Carpatica a anunţat în august că şi-a adâncit pierderea, în primul semestru, la 15 milioane de lei, de la 0,35 milioane lei în aceeaşi perioadă a anului trecut, după ce veniturile nete s-au redus cu 40%, la 58 milioane lei.

Instituţia de credit reuşise în primul trimestru să ajungă pe profit, cu un rezultat de circa 0,65 milioane lei. Anul trecut, Carpatica a trecut pe pierderi de aproximativ 170 milioane lei (38,2 milioane euro), de la un câştig de 38,4 milioane lei în 2013, după ce a constituit provizioane suplimentare de 231,6 milioane lei pentru creditele neperformante.

Banca are sediu central la Sibiu şi îşi desfăşoară activitatea prin 57 de sucursale, 43 de agenţii şi 17 puncte de lucru.

BCC este listată pe Bursa de Valori Bucureşti şi are o capitalizare de 157,5 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO