Bănci și Asigurări

Acţionarii jucătorilor din piaţa financiară au adus 75 mil. euro la capital în S1. Băncile au primit jumătate din sumă în iunie

Acţionarii jucătorilor din piaţa financiară au adus...

Autor: Anelis Baciu

28.07.2016, 16:06 356
Investitorii străini care deţin businessuri în industria financiară din România au adus peste 75 mil. euro la capitalul subsidiarelor în prima jumă­ta­tea a acestui an, infuziile cele mai mari fiind direc­ţionate către sectorul bancar, potrivit datelor sta­tis­tice ale Registrului Comerţului. Băncile loca­le au primit în intervalul ianuarie-iunie al acestui an injecţii de capital în valoare de circa 47 mil. euro, în timp ce în cazul companiilor de asigurări majorările de capital au însumat 27 mil. euro.

Cei mai mulţi bani au fost aduşi în sectorul ban­car în luna iunie a acestui an, când acţionarii sub­sidiarelor locale au vărsat aproximativ 36 mil. euro.

Cea mai mare majorare de capital din primul se­mestru al anului a primit-o Garanti Bank, în con­diţiile în care acţionarii turci ai băncii au adus 23 mil. euro la capital. Majorarea de capital la Garan­ti va avea drept scop susţinerea dezvoltării orga­nice a băncii în perioada următoare, în con­di­ţiile în care nu se pune problema acoperirii unor pier­deri, banca fiind pe profit anul trecut, cu un plus net de 57 mil. lei. Înainte de majorare, Ga­ranti Bank avea un capital de 1,1 mld. lei (250 mil. euro), ceea ce înseamnă că în prezent capitalul social a ajuns la 1,2 mld. lei (270 mil. euro).

Garanti Bank România a crescut organic în criză, reuşind să ajungă la o cotă de piaţă de 2,54% anul trecut, ceea ce i-a permis să intre în top zece, grupul de bănci care controlează aproape 85% din sistemul bancar.

Pe lângă Garanti, în luna iunie au mai primit injecţii de capital şi Patria Bank şi Libra.

Patria Bank, bancă controlată de fondul de investiţii Axxess Capital care a preluat în acest an şi Banca Comercială Carpatica, a primit o majorare de capital de peste 8 mil. euro, în timp ce acţionarii Libra Internet Bank au adus 5,3 mil. euro la capital. De altfel, acţionarii Libra Bank au fost cei mai activi la capitolul majorări de capital, efectuând cele mai multe acţiuni de majorare a capitalului în ultima perioadă. Doar în primele şase luni ale acestui an Libra Internet Bank a primit două injecţii de capital de 2,2 mil. euro şi 5,3 mil. euro în luna martie, respectiv iunie.

Deşi valoarea injecţiilor de capital din asigurări este mai mică în comparaţie cu cea din sectorul bancar, numărul companiilor care şi-au majorat capitalul este mai mare. În primele şase luni ale anului nouă asigurători au primit infuzii de capital, suma acestora ajungând la 27 mil. euro.

În asigurări acţionarii au fost nevoiţi să capitalizeze companiile locale din cauza cerinţelor mai dure de capital şi solvabilitate, Solvency II, valabile din acest an şi din cauza pierderilor mari. Anul trecut piaţa de asigurări a încheiat cu o pierdere netă de circa 260 mil. lei, de peste şapte ori mai mare decât în 2014. De altfel, industria locală de asigurări este de zece ani pe pierdere.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO